Amerikanen John Allen Chau, som dödades på den isolerade korallön Norra Sentinel.
Amerikanen John Allen Chau, som dödades på den isolerade korallön Norra Sentinel.

Omöjlig jakt på missionärens kropp

John Allen Chau dog i en skur av pilar och begravdes på en strand när han försökte missionera. Nu vill hans familj få tillbaka kroppen – men polisen vet inte hur de ska nå fram till den isolerade indiska ön med sin önskan.

ANNONS
|

Han lejde fiskare för att få hjälp att ta sig till den otillgängliga korallön Norra Sentinel, där han skulle sprida Guds ord. Men John Allen Chau hann bara några meter in på stranden innan sköts ner av pilar, en händelse som väckt stor internationell uppmärksamhet.

27-åringens familj har bett indiska myndigheter om att hämta kroppen, men polisen vet inte riktigt hur de ska gå till väga för att uppfylla önskan. En båt skickades till ön, men myndigheterna vill inte störa invånarna och stannade en bit från stranden.

- Åtgärder togs av de utsända för att se till att den utsatta gruppen inte störs under uppdraget, säger polisen i ett uttalande.

ANNONS

Stora risker

Och längre än så bör man inte gå, säger experterna. Urinvånarna skulle löpa stora risker om de kom i kontakt med omvärlden. Sjukdomar, även mindre åkommor som en vanlig förkylning, skulle kunna döda befolkningen. Myndigheterna vill heller inte utsätta dem för krocken med en modern livsstil.

Sentineleserna betraktar alla som kommer till ön som inkräktare och förbudet att närma sig ön är även till för att skydda eventuella besökare.

- Det skulle vara fruktlöst att försöka återfå kroppen, säger Pankjaj Sekhsaria, expert på ursprungsbefolkningar, till AFP.

Enda sättet att närma sig gruppen är, enligt antropologen Anup Kapoor vid University of Delhi, att försöka visa att man kommer i fredliga avsikter. Det innebär bland annat att man måste klä av sig alla kläder för att kunna hoppas på någon form av interaktion.

- Vi vet ingenting om deras sätt att kommunicera, deras kultur eller hur vi ska komma nära dem. Det enda vi vet är att de har förföljts och dödats av både britter och japaner. Om de ser någon i uniform kommer de omedelbart att döda denne, säger Kapoor om de uppskattningsvis 150 sentineleserna.

ANNONS

"Varför är de arga?"

Det var förra fredagen, den 16 november, som Chau tog sig till den otillgängliga korallön Norra Sentinel som ingår i ögruppen Andamanerna. Fiskarna han hade lejt vägrade komma nära ön, och Chau fick paddla den sista biten själv. Det var sista gången han sågs i livet.

När fiskarna återvände nästa dag såg de hur sentineleser släpade iväg hans kropp och begravde honom i sanden.

Försöket till kontakt var inte första gången Chau var på ön. Dagarna före det ödesdigra mötet hade han försökt få kontakt med den skygga ursprungsbefolkningen. Chau var missionär och ville sprida den kristna läran till ön, men visade liten förståelse för deras beteende, visar brev som brittiska Daily Mail publicerat.

"Jag har varit så snäll mot dem, varför är de så arga och aggressiva?", skrev han i ett brev efter sina första försök att ta sig till befolkningen. Han tog sig då i land och försökte kommunicera med dem, men fick fly för sitt liv. "Två beväpnade sentineleser kom skrikande emot mig", skriver han och beskriver hur de bara var centimetrar från honom när han skrek "Mitt namn är John, jag älskar er och Jesus älskar er". En pil träffade då hans bibel innan han kunde simma till säkerhet i en kanot.

ANNONS

Skulle orsaka konflikt

Han beskriver hur han tänkte att "om ni vill skjuta mot mig eller till och med döda mig så får det bli så. Men jag tror att jag gör mer nytta levande". Till sin familj skrev han att "ni tycker nog att jag är galen, men jag tycker att det är värt det här" och att han inte ville att urinvånarna skulle dömas för hårt om han blev dödad.

Polisen har inlett en mordutredning mot "okända män". Dessutom har sex fiskare och ytterligare en person gripits. Men någon sentineles lär inte åtalas, myndigheterna prioriterar att hålla urbefolkningen säker och isolerad.

- Jag tror inte att det är en bra idé att närma sig Norra Sentinel, det skulle bara orsaka konflikt med invånarna, säger Pankjaj Sekhsaria.

TT

Bakgrund: Sentineleserna och deras ö

Urbefolkningen på Norra Sentinel i ögruppen Andamanerna är en av de sista folkgrupperna på jorden som inte har kontakt med omvärlden.

Ingen utomstående behärskar språket på ön och öborna behärskar inget annat. Varken lingvister eller antropologer har kunnat studera sentineleserna på plats.

Den tillbakadragna befolkningen tros uppgå till runt 150 personer. Sentineleserna är kortväxta, under 150 centimeter, och har mycket mörk hy.

De är oklart hur befolkningen klarade tsunamikatastrofen 2004, som slog mycket hårt mot Andamanerna. Satellitbilder visade kraftig påverkan på Norra Sentinel som lyftes ur havet så att omgivande korallrev torrlades. En helikopter som skulle undersöka situationen på ön efter tsunamin besköts av pilar.

Andamanerna är ett unionsterritorium i Indien. Bara 26 av ögruppens närmare 550 öar är bebodda. Lilla Norra Sentinel är till största delen skogbeklädd, omgiven av korallrev och utan naturliga hamnar.

Källa: Gudrun Norstedt (Under strecket, Svenska Dagbladet), Nationalencyklopedin, AFP

ANNONS