Olmert nära nollpunkten

ANNONS
|

Trots att Ehud Olmert just fått den värsta utskällning som en israelisk ledare någonsin utsatts för av en officiell undersökningskommission - och det saknas inte kritik från sådana utredningar i Israels historia - tycks han fortfarande ha en stabil majoritet i parlamentet bakom sig.

Det som talar till hans fördel är att alternativen för de flesta, åtminstone de flesta politiker, ter sig ännu värre. Ingen är intresserad av nyval, bara ett drygt år efter det senaste valet. Särskilt inte som den trolige vinnaren heter Benjamin Netanyahu, kontroversiell ledare för högeroppositionen Likud. Samtidigt kom rapporter i går kväll om en gryende revolt inom Olmerts eget parti, Kadima.

ANNONS

Däremot skulle premiärministern få svårt att sitta kvar om "folket" engagerade sig på allvar efter utredningsrapporten. Ett protestmöte är utlyst till i morgon kväll på Yitzhak Rabin-torget i Tel Aviv, där många massdemonstrationer som ändrat Israels öde har hållits genom åren.

Uppslutningen blir en första indikation på hur omfattande folkets vrede är. Demonstranter har redan börjat marschera mot Tel Aviv från olika orter i Israel.

Bristande ledarförmåga

Olmerts ledning under Libanonkriget var "ett allvarligt misslyckande när det gäller omdöme, ansvar och förtänksamhet", fastslår utredningen under ledning av den pensionerade domaren Eliayhu Winograd.

Också de två övriga i krigets ledartrio, försvarsminister Amir Peretz och överbefälhavaren Dan Halutz, får förintande kritik. Rapporten bekräftar mer eller mindre vad israelerna vetat sedan i somras: att beslutet att gå till krig var förhastat, att krigsledningen var inkompetent och att de uppställda krigsmålen inte nåddes.

Cirka 150 israeler, både soldater och civila, dödades och den libanesiska Hizbollah-milisens raketer lamslog hela norra Israel under 34 dagar. Samtidigt dödades mer än 1 000 människor i Libanon, medan delar av södra Libanon och Beirut ödelades av Israels attacker. Kriget bröt ut sedan Hizbollah kidnappat två israeliska soldater inne i Israel. Ett av krigsmålen var att få loss dem, men de båda är ännu i dag fångar hos den islamistiska milisen.

ANNONS

Rapporten som nu vållar politisk storm - många tror att den utvecklas till en tsunami - är bara en delrapport, som tar upp krigets fem första dagar. En fullständig rapport som täcker hela kriget kommer i augusti. Den väntas bli ännu mera förödande för Olmert och kan komma att direkt rekommendera hans avgång.

Minister avgick

- Allmänheten har förlorat tron på premiärminister Ehud Olmert. Jag kan inte fortsätta som en minister i en regering som leds av Olmert ... Ehud Olmert måste avgå, sa ministern Eitan Cabel som avgick i går och hoppades att övriga ministrar skulle följa i hans spår och därmed tvinga bort premiärministern.

Olmert säger att han stannar på sin post för att "rätta till misstagen". Inte heller försvarsminister Peretz planerar att avgå. Den tredje huvudpersonen, ÖB Halutz, avgick redan för ett par månader sedan eftersom han visste vad som väntade honom i rapporten.

Israeliska kommentatorer var inte nådiga i går. "Han måste gå" och "Misstroende" lyder två av förstasidesrubrikerna i Yediot Ahronot, landets största tidning. Under rubriken "Omedelbar avgång" skriver ledarskribenten i den ansedda morgontidningen Haaretz: "Winograd-kommissionens rapport innehåller inte ens ett enda förmildrande ord som premiärministern kan klänga fast vid för att förlänga sitt styre."

ANNONS
ANNONS