Oljeutsläpp efter vulkantsunami

Ett lastfartyg i Peru var i full gång med att lasta olja när kraftiga vågor, orsakade av vulkanutbrottet i önationen Tonga, satte skeppet i gungning. Drygt 6 000 fat spilldes ut i vattnet, rapporterar Sky news, och den redan krisartade situationen har nu urartat till en ekologisk katastrof.

ANNONS
|

Det italienska fartyget låg förankrat vid oljeraffinaderiet La Pampilla i Lima, Peru, när vågorna drog in. Skeppet välte, och de drygt 6 000 fat man redan hade lastat kastades i vattnet, rapporterar Sky news.

Drygt 50 personer ur ägarföretaget Repsols personal har sedan dess kämpat för att sanera stränderna, men reaktionerna har inte varit nådiga. Boende i närområdet har arrangerat protester mot det spanska företaget, men dessa har, enligt Sky news, hittills inte besvarats.

LÄS MER:Massiv förödelse på Tonga – askan sinkar hjälp

Hotar flera arter

Juan Carlos Riveros, biolog och direktör vid miljöskyddsorganisationen Peru of Oceana, säger till nyhetssajten att arter som guanofåglar, fiskmåsar, tärnor, sjölejon och delfiner är särskilt utsatta för oljespillet. Dessutom påverkar det en viktig inkomstkälla för många invånare längs kusten.

ANNONS

– Utsläppet har också påverkat den huvudsakliga arbetskällan för yrkesfiskare, då tillgången till traditionella fiskevatten har begränsats, eller för att arten har kontaminerats eller dött, säger Riveros.

Perus miljöskyddsmyndighet, OEFA, uppskattar att drygt 1,7 miljoner kvadratmeter av Perus kustremsa har drabbats av oljespillet.

Under lördagen utlystes ett miljönödläge efter att 21 stränder på Stillahavskusten förorenats av en oljeläcka som uppstod efter helgens kraftiga utbrott.

President Pedro Castillo lovar att en kommitté ska tillsättas för att hantera krisen och samtidigt skydda miljön.

LÄS MER:Tonga i radioskugga under stort askmoln

”Hydrobiologisk massaker”

Roberto Espinoza, som av Sky news kallas för yrkesfiskarnas ”lokala ledare”, säger att oljespillet orsakat en hydrobiologisk massaker.

– Det här är en massaker av all hydrobiologisk mångfald. Mitt i en pandemi, med havet som matar oss och utan en beredskapsplan, så har de just förstört ett nav av biologisk mångfald, säger Espinoza enligt Sky news.

I Tonga har vulkanutbrottets konsekvenser varit förödande på andra sätt, med förstörda boenden och tre bekräftade dödsfall.

LÄS MER:Två hjälpplan på väg mot Tonga

Fotnot: I en tidigare version av artikeln uppgavs en felaktig uppskattning över det drabbade området. Den siffran har korrigerats.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS