Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Oljetanker kvarhålls – Iran hotar hämnas

Konflikten mellan Iran och USA utvidgas och drar in fler länder. Orsaken är det brittiska ingreppet mot en iransk oljetanker i omstridda vatten utanför Gibraltar.

Brittiska marinsoldater hjälpte myndigheterna i det brittiska territoriet Gibraltar med att stoppa och borda supertankern Grace 1. Den misstänks vara lastad med olja från Iran till Syrien i strid med EU:s sanktioner.

Operationen genomfördes tidigt på torsdagsmorgonen utanför Gibraltar, vid sundet som förbinder Medelhavet med Atlanten. Polis och tull fick stöd av av marinsoldater som flögs in i mörker.

Besättningen förhörs som vittnen, inte som brottslingar, uppgav en talesperson för myndigheterna på Gibraltar på fredagen. Syftet är, heter det, att klargöra uppgifter om lasten och fartygets slutdestination.

Merparten av besättningsmedlemmarna kommer från Indien, Pakistan och Ukraina, enligt talespersonen.

Pressen ökar på Iran

Med den senaste händelsen ökar pressen ytterligare på ett allt mer isolerat Iran. USA har lämnat det globala kärnenergiavtalet. Landet är utsatt för ekonomiska sanktioner och även hot om ett militärt ingripande. Amerikanska örlogsfartyg, stridsflygplan och landstyrkor har höjt beredskapen.

Spänningen steg påtagligt när internationella oljefartyg angreps nyligen i de viktiga transportlederna kring Hormuzsundet, i Omanbukten. När en amerikansk drönare sköts ner och vrakdelarna visades upp av iranierna var det ytterst nära att USA:s president Donald Trump beordrade ett angrepp. Först när han fick veta att kanske 150 iranier skulle dö, ställde han in anfallet då han ansåg att det det inte stod i proportion till förlusten av av en obemannad flygfarkost.

Med kvarhållandet av oljetankern utanför Gibraltar utvidgas konflikten geografiskt. Iran kallade till sig Storbritanniens ambassadör och protesterade över vad som kallades "en form av pitatverksamhet".

Enligt Mohsen Rezaei, en medlem av en grupp nära rådgivare till landets högste religiöse och politiske ledare, ayatollah Khamenei, kommer Iran utan tvekan att svara. I en tweet, som citeras av BBC, skriver han:

"Om Storbritannien inte släpper den iranska oljetankern, är det myndigheternas plikt att beslagta en brittisk oljetanker."

London ska ha varskott Madrid i förväg

Den spanska tidningen El Pais skriver att London ska ha meddelat Madrid om närvaron av supertankern och varnat att "brittiska styrkor kommer att intervenera för att kvarhålla den i Gibraltars hamn".

Men ingripande skedde inte i hamnen, som tillhör det brittiska territoriet, utan längre ut i vatten som Madrid anser vara spanskt territorialhav. Trots detta gjorde spanjorerna ingenting för att försöka stoppa bordningen, även om en patrullbåt från Guardia Civil fanns inom synhåll.

– Spanien ville inte ingripa därför att det handlade om att upprätthålla EU-sanktioner, säger en militär källa till El Pais.

En brittisk diplomatkälla säger till tidningen att de är övertygade om att Madrid och London arbetar tillsammans mot samma mål för att se till att EU-sanktionerna mot Syrien respekteras.

Enligt den spanske utrikesminister Josep Borrell, i veckan nominerad till ny hög representant för EU i utrikes- och säkerhetspolitiska frågor, fick Madrid tips från Washington om att supertanken fanns i europeiska vatten. Allt tyder på att informationen även nådde myndigheterna i Gibraltar.

Panamas sjöfartsmyndighet meddelar att tankern inte är längre är flaggad i den centralamerikanska nationen, eftersom man där ska ha rapporter om att den deltagit i eller har koppling till terrorfinansiering.

Europa har förbjudit export av olja till Syrien sedan kriget bröt ut där 2011, men det är första gången som ett fartyg stoppas så här. Aktionen antas ha skett med någon form av samordning med USA eftersom flera Nato-medlemmar av försvarsalliansen Nato medverkade.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.