Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ryska och syriska soldater intill lastbilar med förnödenheter i den syriska staden Aleppo i december.

Olika uppgifter om ryska dödsoffer i Syrien

Från slutet av januari har 21 ryska medborgare dödats i Syrien enligt uppgifter som nyhetsbyrån Reuters grävt fram. Det är mer än fyra gånger så många som de officiella ryska uppgifterna.

Dödstalen beror delvis på understödet till de syriska regeringsstyrkorna under hårda striderna för att återta staden Palmyra. Enligt Moskva har fem soldater dödats under striderna men Reuters har grävt fram 21 dödsfall under perioden.

En skillnad är att Kreml inte offentliggör dödade som arbetat åt privata företag som anlitas av ryska regeringen, och inte ens medger att de finns i Syrien. De är ofta tidigare soldater som deltar i markstrider under ordinarie militärt befäl men de har officiellt civil status, uppger insatta källor för Reuters.

Officiella ryska siffror hävdar att 30 ryssar dödats i Syrien sedan Moskva 2015 aktivt gick in i konflikten. Men Reuters har talat med vänner och anhöriga till de senast dödade ryssarna, följt uttalanden på sociala medier samt granskat uppgifter från ryska kyrkogårdar och kommit fram till 21 stupade bara sedan den 29 januari. Uppgifterna som framkommer är att de stupade i flera fall jobbat åt privata företag.

Det ryska försvarsdepartementet, utrikesdepartementet och beskickningen i Damaskus har vägrat svara på nyhetsbyråns frågor i ämnet.