Rättegången mot den svenske programmeraren och internetaktivisten Ola Bini (till höger) är planerad att inledas i dag i Ecuador. Bilden är tagen inför en tidigare förberedande förhandling. Arkivbild.
Rättegången mot den svenske programmeraren och internetaktivisten Ola Bini (till höger) är planerad att inledas i dag i Ecuador. Bilden är tagen inför en tidigare förberedande förhandling. Arkivbild. Bild: Dolores Ochoa/AP/TT

Ola Bini inför rätta i Ecuador

I dag ska rättegången i Ecuador mot den västsvenske programmeraren och internetaktivisten Ola Bini, som åtalats för dataintrång, inledas.

ANNONS
|

Rättegången är planerad att pågå från den 19 till den 21 januari.

Enligt UD:s presstjänst planerar Sveriges ambassadör i Colombia, Helena Storm, att närvara vid rättegången.

Förhandlingen var först planerad att hållas den 21 oktober, men ställdes då in med kort varsel.

LÄS MER:Mamman till fängslade Ola Bini: "Det känns som att leva i en mardröm"

Ola Bini greps i Ecuadors huvudstad Quito i april 2019, misstänkt för att utan tillstånd ha fått tillgång till data- och telekomsystem. Han var frihetsberövad till i slutet av juni det året, och får sedan dess inte lämna landet.

– Det sker fortsatta övergrepp mot hans rättigheter. Även i Ecuador finns tidsramar inom vilka en rättsprocess ska föras. Från en arrestering ska man inom 90 dagar ha en förhandling och ta ställning till om det ska gå vidare. Det har skjutits upp löpande till följd av interna oroligheter i landet och coronapandemin. Nu har det gått ett helt år och det är tyst. Vi lever i limbo, säger Ola Binis pappa Dag Gustafsson till GP i augusti 2020.

ANNONS

Advokaten: Rättsprocessen politiskt motiverad

Bini är bekant med den fängslade Wikileaksgrundaren Julian Assange, som tidigare uppehöll sig på Ecuadors ambassad i London. Bini greps bara timmar efter det att Ecuador dragit tillbaka Assanges asyl.

LÄS MER:Västsvenske Ola Bini fast i Ecuador i över ett år: ”Det finns en rädsla hela tiden”

– De är vänner [Bini och Assange, reds.anm]. Första tillfället de möttes var 2013 på Ecuadors ambassad i London. Det var en gemensam vän som tyckte att de skulle ses under en av Olas arbetsresor, att de har mycket att prata om genom sina intressen och kunskaper inom den digitala världen. Efter det har setts någon gång per år. Men Ola har över huvud taget ingenting yrkesmässigt eller engagemangsmässigt med Wikileaks eller det som Assange står anklagad för att göra, har Dag Gustafsson tidigare uppgett för GP.

Binis försvarare Carlos Soria har tidigare sagt till TT att rättsprocessen mot hans klient har varit politiskt motiverad från första början.

Fakta: Fallet Ola Bini

Ola Bini är en bekant till Wikileaksgrundaren Julian Assange och greps i Quito i april 2019, bara några timmar efter det att Ecuador dragit tillbaka Assanges asyl vid landets ambassad i London.

Han greps på flygplatsen i Quito när han var på väg till Japan för delta i ett kampsportsträningsläger. Han satt sedan frihetsberövad fram till den 20 juni 2019. Ola Bini har sedan dess varit förbjuden att lämna Ecuador och måste varje vecka anmäla sig hos åklagaren.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS