Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel på EU-toppmötet i Bryssel.

Oklart om Merkel kan avstyra regeringskris

En "positiv signal" hälsar bayerska kristdemokraterna CSU om det som EU-ländernas ledare kommit överens om på migrationssidan. Om det räcker för att rädda den tyska regeringskoalitionen återstår att se.

- Det är en positiv signal att någonting har rört sig i rätt riktning i EU, säger Hans Michelbach, biträdande gruppledare för CSU i den tyska förbundsdagen, till tv-kanalen ARD.

- Frågan är vad som sker härnäst vad gäller nationella gränser och integrering av migranter under kommande månader, säger Michelbach enligt Reuters.

Det regionalt mäktiga CSU är systerparti till förbundskansler Angela Merkels CDU, men har krävt tuffare tag på migrationssidan vilket satt hela regeringskoalitionen – där även socialdemokratiska SPD ingår – i svaj.

Mildare ton

De senaste dagarna har ändå CSU:s starke man, inrikesminister Horst Seehofer, mildrat tonen mot Merkel och CDU.

På söndag ska partiledningarna i CDU och CSU ha möten för att utvärdera vad Angela Merkel lyckats uppnå. Även på måndag är olika möten inplanerade.

Horst Seehofer kräver att Tyskland ska avvisa asylsökande som redan registrerats i ett annat EU-land direkt vid den tyska gränsen. Merkel har en deadline till den 1 juli för att nå en europeisk lösning och skriva bilaterala avtal med de mest berörda länderna, främst Österrike, Grekland och Italien. Hon vill till varje pris undvika att Tyskland ensidigt börjar direktavvisa och på vis utlöser en dominoeffekt i EU.

Nattmanglingar

EU-toppmötet ger enskilda länder rätt att agera för att förhindra att asylsökande reser vidare i EU till ett land där de själva vill söka om asyl. Men åtgärderna måste stämmas av med andra EU-länder. Frågan är om den formuleringen räcker för CSU.

- Vi har slagit fast att det också måste vara ordning och reda på det här området. Ingen asylsökande har rätt att välja i vilket EU-land asylansökan ska behandlas, sade Merkel.

Hon har också förhandlat med flera länder bilateralt under toppmötet enligt österrikiska nyhetsbyrån APA. En handfull avtal ska vara klara och i slutändan kan hon ha med sig runt ett dussin avtal hem till Berlin, enligt APA.