Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Brett Kavanaugh, Donald Trumps val till ny domare i USA:s högsta domstol.

Oklart om det blir vittnesmål mot Kavanaugh

Det är fortfarande oklart om kvinnan bakom övergreppsanklagelserna mot Brett Kavanaugh, tilltänkt HD-domare i USA, tänker låta sig frågas ut i senaten. Ett vittne till det påstådda övergreppet vägrar uttala sig offentligt.

Christine Blasey Ford, som anklagat Brett Kavanaugh för sexuella övergrepp, har inte svarat på huruvida hon kan tänka sig att vittna i den extra utfrågning som är planerad att hållas på måndag. Det uppger den republikanske senatorn Chuck Grassley, ordförande i senatens justitieutskott.

- Vi har försökt nå henne under de senaste 36 timmarna, tre eller fyra gånger per e-post, men vi har inte fått något svar, säger Grassley i en intervju med den konservative radioprofilen Hugh Hewitt.

Utpekat vittne minns inte

Samtidigt har en man som pekats ut som vittne till hur Kavanaugh ska ha försökt förgripa sig på Ford på en studentfest på 1980-talet förklarat att han inte har något minne av händelsen. I ett brev till senatens justitieutskott skriver han att han inte vill uttala sig offentligt om saken.

Brett Kavanaugh, som nekar till att ha begått övergreppet, är nominerad av president Trump som ny domare i Högsta domstolen och justitieutskottet skulle ursprungligen ha röstat om hans eventuella tillträde på torsdag. Men omröstningen har flyttats fram till följd av anklagelserna.

Trump försvarar Kavanaugh

Presidenten som tidigare svarat avvaktande på frågor om de nya anklagelserna mot Kavanaugh försvarade på tisdagen sin kandidat med mer tyngd.

- Jag tycker så synd om honom, att han måste gå igenom detta, uppriktigt sagt. Det är inte en man som förtjänar detta, sade Trump till journalister i Vita huset.

- Förhoppningsvis kommer kvinnan att träda fram, och lägga fram sin sak, sade presidenten.

Han säger att senaten kommer att lyssna på de båda och sedan rösta.

- De kommer att titta på hans karriär. De kommer att titta på det hon har att säga, om det som hände för 36 år sedan, och så får vi se vad som händer.

Trump ifrågasatte också att Demokraterna väntat så länge med att ta upp anklagelserna om sexövergrepp. Den demokratiska senatorn Dianne Feinstein har erkänt att hon redan i juli fick ett brev från Ford, men att hon inte berättade om det för kollegor eller medier för att skydda kvinnans identitet.