Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En ambulans kör ut från landsretten i Köpenhamn efter att en lekmannadomare insjuknat under förhandlingen mot Peter Madsen.

Oklart när rättegång mot Madsen kan fortsätta

Dramatik utbröt mitt i slutskedet av mordrättegången mot Peter Madsen – vid slutpläderingen om mordet på Kim Wall insjuknade en domare och ambulans tillkallades. Lekmannadomaren ska vara utom livsfara, men förhandlingen kan behöva tas om.

Hastigt blev pläderingen i sal 1 avbruten – någon ropade att ambulans skulle tillkallas. Många i rättssalen – allmänhet, journalister och rättens parter – reagerade starkt. Några personer skyndade fram, bland andra Kim Walls far, för att försöka hjälpa lekmannadomaren i väntan på ambulansen. Madsen höll händerna framför ansiktet och tittade mot domarna, innan han fördes ut ur salen av två vakter.

- Jag tror att det var omskakande för alla som upplevde det, jag hoppas att vederbörande återhämtar sig bra, säger åklagaren Kristian Kirk Petersen efter att Østre landsret gett besked att lekmannadomaren är utom livsfara och att den allra sista förhandlingsdagen avbrutits.

Oklar fortsättning

Åklagarens och advokatens slutpläderingar skulle fylla den sista rättegångsdagen och i slutet var det meningen att ubåtsbyggaren, som dömts för mord på den svenska journalisten Kim Wall, skulle få veta om livstidsstraffet fastställs eller mildras av Østre landsret.

Vilket datum domen kommer är just nu oklart – allt beror på om lekmannadomaren kan återgå till förhandling i närtid. Lagen accepterar bortfall av högst en lekmannadomare och en juridisk domare, men om två från någon grupp inte kan fortsätta kan inte heller rättegången göra det.

"Olycklig situation"

Och eftersom en av lekmannadomarna tvingades lämna redan efter den första förhandlingsdagen, på grund av ett nytt arbete som enligt lag gör det omöjligt för honom att sitta kvar, finns bara en lekmannadomare om den insjuknade lekmannadomaren inte återvänder. Därmed finns alltså en risk att rättegången måste tas om i Østre landsret.

- En olycklig situation, men det är ju utanför allas kontroll. Nu får vi se vad som händer, säger åklagaren Kristian Kirk Petersen.

Om lekmannadomaren som kollapsade kan fortsätta i rätten gäller det att boka in en ny dag för pläderingar och dom mot den morddömde ubåtsbyggaren.