Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Iréne Jacobsson, 63, från Göteborg har åkt till grekiska Hersonissos med Ving. Nu är hon osäker på om och hur hon kommer att kunna ta sig hem när semestern är slut.  Bild: Privat
Iréne Jacobsson, 63, från Göteborg har åkt till grekiska Hersonissos med Ving. Nu är hon osäker på om och hur hon kommer att kunna ta sig hem när semestern är slut. Bild: Privat

Oklart när Iréne, 63, kommer hem från Grekland efter Thomas Cooks konkurs

Hundratusentals resenärer över hela världen påverkas av Thomas Cooks konkurs. En av dem är göteborgaren Iréne Jacobsson, 63, som är fast i Grekland.
– Man kommer gå och tvivla resten av semestern på om man kommer att komma hem, säger hon.

Det var sent under söndagskvällen som Iréne Jacobsson först fick information om den kritiska situationen för resejätten Thomas Cook.

– Det var en tidigare kollega som skickade ett meddelande och frågade om jag hade sett att de ligger taskigt till. Då gick jag in på nätet och började leta. Första tanken var "oj, ska man boka en egen biljett hem innan det blir fullt kaos på flygplatsen", säger hon.

I torsdags kom hon ner till den lilla orten Hersonissos på norra Kreta för en tvåveckors semester bokad med Ving, som ägs av Thomas Cook. Planerad hemresa är den 3 oktober, men om det blir så är högst oklart efter konkursbeskedet.

– Än har det inte gått ut någon allmän information här nere. De har sagt att de ska sitta i möten under dagen. I England är det två timmars tidsskillnad mot oss, så vi lär inte veta någonting förrän framåt eftermiddagen.

Vad gör du nu? Sitter du lugnt i båten?

– Både ja och nej. Jag kan inte göra så mycket innan det kommer besked från Ving. Samtidigt kommer man gå och tvivla resten av semestern på om man kommer att komma hem.

Hur känns det?

– Det var inte så här man hade tänkt sig att det skulle bli. Det är väldigt svårt att göra planer när man inte vet.

LÄS MER: Hundratusentals berörs av Thomas Cook-konkurs

"Jag måste hem"

Hon säger att läget dock är tuffare för andra gäster på hotellet.

– Det finns ett gäng norrmän som ska hem på torsdag. Det är ju värre för dem.

Hon berättar vidare att Hersonissos är som ett andra hem för henne. Två gånger per år de senaste 30 åren har hon åkt ner, en gång under våren och en gång under hösten.

– Jag har fastnat här och har fått massa vänner här. På så vis är jag lyckligt lottad jämfört med flera andra.

Men trots att hon trivs bra på orten är det inget alternativ att stanna kvar ytterligare en period.

– Jag måste hem. Jag ska börja jobba veckan därpå. På något sätt ska jag ta mig hem. Om det blir kaos här nere får jag åka upp via Aten eller någonting.

– Men om jag skulle stanna skulle det inte bli svårt att få plats på hotellet. Man är inne på de sista veckorna på säsongen. De skulle snarare jubla över att få hyra ut rummen.

Vad är planen för dagen?

– Det är inte mycket man kan göra mer än att vänta just nu. Det får väl bli en tur till stranden. Man grubblar lika bra där.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.