Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

CIA-chefen Mike Pompeo som nominerats till utrikesminister av USA:s president Donald Trump. Arkivbild.

Oklart läge för Pompeo i senaten

CIA-chefen Mike Pompeo, nominerad till USA:s utrikesminister, tycks inte få majoritetsstöd i senatens utrikesutskott, sedan flera av medlemmarna kommer att rösta emot. Nu behöver samtliga republikaner och minst en demokrat rösta ja om Pompeo ska godkännas i senaten.

Republikanernas majoritet i utrikesutskottet är 11–10, men libertarianen Rand Paul som kandiderade för Republikanerna har aviserat att han inte kommer att backa Pompeo, rapporterar CNN. På onsdagen meddelade även två av Demokraternas representanter i utskottet, Bob Menendez och Ben Cardin att de inte stöder Pompeo, på grund av att han hemlighållit sitt besök i Nordkorea där han mötte diktatorn Kim Jong-Un.

Unik situation

Det är första gången en utrikesminister inte får majoritetsstöd i utskottet, åtminstone sedan 1925 då omröstningarna blev offentliga, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Mike Pompeo har tidigare tippats att få majoritet när senaten i sin helhet ska hålla en omröstning. När han utnämndes till chef för CIA fick han stöd av sammanlagt 15 demokrater och oberoende senatorer, skriver CNN. Men det är inte självklart att dessa kommer att stöda honom i rollen som utrikesminister.

Behöver demokraters stöd

Republikanerna behöver nu 49 av sina egna ledamöter samt minst en demokrat som röstar för Pompeo. Republikanerna har en liten majoritet i kammaren, 51 ledamöter mot 49. Men den republikanske senatorn John McCain behandlas för cancer i Arizona och Rand Paul har aviserat att han röstar emot.

Pompeo utsågs till chef för underrättelsetjänsten CIA av president Donald Trump och svor ämbetseden den 23 januari i fjol. Den 13 mars i år meddelade Trump att han vill se Pompeo som ny utrikesminister, sedan Rex Tillerson fått sparken.

USA har varit utan utrikesminister i nästan en månad. Under den tiden har relationen mellan USA och Ryssland försämrats markant efter händelserna i Syrien och ett handelskrig med Kina varit nära att blossa upp.