Oklar utrikespolitisk kurs

ANNONS
|

Det hektiska arbetet i FN i New York pågår som vanligt. Säkerhetsrådet sitter i krismöte om Syrien och medlaren Staffan di Mistura informerar på länk från Génève om det kaotiska läget och den humanitära katastrofen i Aleppo. Utanför mötessalen väntar journalister och fotografer på att deltagarna skall komma ut. Några ambassadörer stannar upp och ger korta kommentarer med innebörden att det inte finns något positivt att säga.

Nya tider väntar

Obamaadministrationen är på väg ut och FN befinner sig i väntläge. USA är en av de fem permanenta medlemmarna av säkerhetsrådet och ett enda veto i rådet sätter stopp för de bindande resolutioner som kan antas här.

ANNONS

I delegaternas lounge, med utsikt mot East River, rör de informella samtalen mycket vad som händer om Donald Trump väljs till president. Ingen vill uttala sig officiellt men de flesta säger att det skulle vara en katastrof. En oberäknelig man som inte går att avläsa i Vita huset med en hemlighetsfull ledare med oklara avsikter i Kreml.

–Skräckscenariot, sammanfattar en veterandiplomat från Latinamerika.

Men här i FN läggs ändå pusslet så gott det går med uttalanden från Donald Trump och Hillary Clinton som centrala bitar. Det flesta utgår från att det med Clinton blir mycket av samma sak som under Barack Obama. Clinton var hans utrikesminister under fyra år.

Oklart om Kerry blir kvar eller ej

Utrikesminister John Kerry kan- ske inte får stanna på sin på sin post. Men han är uppskattad i Clintonlägret och även respekterad internationellt. Han kan få fortsätta Syrienförhandlingarna med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Den amerikanska FN-ambassadören Samantha Power är dock inte längre intressant för maktspelarna i FN. Hon kallade Hillary Clinton för ett monster när hon började lägga sig i läge för Barack Obamas kampanj 2008 och kommer att få lämna om Clinton blir president.

Obama har haft en öppen inställning till FN under sina presidentår i motsats till flera republikanska presidenter som Ronald Reagan och George W Bush. Det har gjort att FN-maskineriet gnisslat mindre än tidigare, trots ställningskriget mellan de permanenta i säkerhetsrådet.

ANNONS

Hillary Clinton antas följa samma linje som också var den väg som Bill Clinton valde under sina presidentår.

Med Donald Trump som president blir det sannolikt hela havet stormar. Han vill riva upp internationella handelsavtal och inte underteckna nya, hotar att inta en tuff attityd mot Kina och en affärsmässig med Ryssland. Han anser att de övriga Nato -länderna skall tvingas betala mer än nu till försvarsalliansen och att allierade inte automatiskt skall räkna med amerikansk hjälp. Där nämner han Sydkorea, Japan och Tyskland. FN skall behandlas strikt och USA:s egenintressen skall styra politiken.

Många vill att Clinton vinner

Flertalet länder – inklusive EU :s medlemmar -– håller tummarna för att Hillary Clinton skall vinna utan att de för den sakens skull öppet deklarera inställningen . Rysslands Vladimir Putin har utpekat Trump som favorit och Clinton hävdar att Trump bara är en rysk marionett.

Samtidigt som USA:s nya president svär eden byter FN ledning. Ban Ki -Moon ersätts som generalsekreterare av Antonio Guterres och hans vice Jan Eliasson lämnar också kontoret på FN-skrapans 38:e våning.

Det blir en tuff inkörningsperiod för den nye generalsekreteraren samtidigt som USA väljer utrikespolitisk kurs med en ny president.

ANNONS