<b>Gripen. </b>OJ Simpson anklagas för väpnat rån.
Gripen. OJ Simpson anklagas för väpnat rån.

OJ riskerar fängelse

ANNONS
|

Det var i förra veckan som OJ Simpson trängde sig i en en svit på kasinohotellet Palace Station i Las Vegas tillsammans med en eller flera personer. OJ förklarar varför.

- Jag hämtade saker som stulits från mig.

Men Las Vegas-polisen tar inte lätt på händelsen. Mannen i hotellsviten hävdar att det är han som bestulits på idrottssouvenirer till ett okänt värde och att det skedde under vapenhot.

Nekar till att ha hållit i pistolen

Om det är OJ eller någon av de övriga som hade skjutvapen med sig är oklart. Klarlagt är dock att flertalet av souvenirerna har OJ:s namnteckning. Men även om det skulle vara så att det är OJ:s stulna tillhörigheter riskerar han fängelse för rån under vapenhot. OJ förnekar inte den faktiska händelsen men säger att han inte hållit i något vapen.

ANNONS

OJ Simpson greps på lyxhotellet Palms där han oftast vistas när han är i Las Vegas. Vad OJ tjänat pengar på sedan han frikändes för mordet på sin exfru Nicole och hennes pojkvän Ron Goldman vid rättegången, som avslutades hösten 1995, är höljt i dunkel. Då påstods OJ vara utblottad efter ha fått betala svindlande summor i arvoden till sina advokater. Han dömdes senare vid en annan rättegång att betala böter till de mördades anhöriga men hävdade då att han inte hade några tillgångar.

Målet mot OJ Simpson är ett av världens mest uppmärksammade rättsfall. Simpson, som var superstjärna i amerikansk fotboll, jagades i direktsänd tv när han försökte undkomma polisen.

OJ var misstänkt för dubbelmorden i fashionabla Beverly Hills. Åklagarna var övertygade om att de snabbt skulle få Simpson att erkänna. Men Simpsons advokater var av tufft virke och fick honom frikänd.

Rättegången sändes på nystartade Court TV som kommit till för att göra juridiska processer mer förståeliga för den breda allmänheten. Court TV hade dömts ut på förhand som tråkig men fick en rivstart när kanalen sände i stort sett konstant från rättsfallet som förvandlades till en enda lång dokusåpa.

När domstolsutslaget kom stod USA stilla. Men frikännandet innebar inte att OJ Simpson i gemene mans ögon uppfattades som oskyldig. Att OJ Simpson i våras medverkade i ett projekt på temat "så här kunde morden ha gått till om jag varit skyldig vilket jag inte är" gjorde honom ännu mer suspekt. Projektet, som innefattade både bok och tv-program, ställdes in sedan ledningen för tv-kanalen där programmet skulle sändas fått kalla fötter. På senare tid har det påståtts att projektet är på väg att dammas av igen.

ANNONS

Vägrades servering

Senare i våras hamnade OJ Simpson återigen i fokus. Han och hans sällskap avvisades då från en lyxkrog sedan ägaren vägrat servera honom med hänvisning till respekt för de mördades familjer. Ägaren anklagades för rasism av flera advokater eftersom Simpson är svart.

OJ Simpson har låtit förstå att han inte begriper varför han gripits av polisen i Las Vegas. Han hävdar att souvenirerna stulits från honom och att mannen som försökte sälja dem i hotellsviten var väl medveten om att han hanterade stöldgods. För OJ Simpson var det viktigt att slå till snabbt så att inga köpare hann handla och föra bort sakerna.

Simpson har fått hjälp av en rad namnkunniga advokater som tror att deras klient kommer att frisläppas inom kort.

ANNONS