Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Människor hedrar offren för attentatet i Strasbourg som krävde fem liv.

Offrade sina liv för att hindra blodbad

Sammanlagt fem människor har mist livet i skottdådet på en julmarknad i Strasbourg i Frankrike. Och flera personer vårdas för kritiska skador. Nu uppmärksammas berättelsen om två vänner som offrade sina liv för att stoppa blodbadet.

Tre människor dödades och ett tiotal skadades när Cherif Chekatt gick till angrepp i tisdags, beväpnad med ett skjutvapen och en kniv. På söndagen avled en polsk man som bott i staden i 20 år – och som möjligen begränsade antalet offer för det urskillningslösa våldet. En av hans nära vänner berättar för nyhetsbyrån AFP att mannen tillsammans med sin italienske kompis försökte stoppa Chekatt från att ta sig in på en bar.

Skadades svårt

De båda vännerna skadades svårt när de ingrep. Det är inte känt om de genom sin insats räddade liv.

"Han tackar er för den kärlek och styrka ni har gett honom", skriver den avlidne polske mannens bror i ett uttalande enligt AFP.

Den italienske mannen avled i fredags, 28 år gammal.

29-årige Chekatt sköts till döds i torsdags i samband med att han öppnade eld mot poliser som försökte gripa honom. Över 700 personer ur de franska säkerhetsstyrkorna deltog i den två dagar långa jakten, skriver Reuters.

Utreds som terrorbrott

Skjutningen utreds som terrorbrott. Chekatt uppges ha blivit radikaliserad i fängelset.

Terrorgruppen IS säger sig ligga bakom dådet, men Frankrikes inrikesminister har ställt sig skeptisk till påståendet. Tre personer som stod nära Chekatt har gripits, men det är inte känt om det finns några bevis för att de varit delaktiga i dådet.

På julmarknaden i Strasbourg där dådet skedde har granarnas lampor tänts på nytt och stånden öppnat. Men säkerhetspådraget är stort efter tragedin. Och människor tänder ljus i vintermörkret för att hedra offren.