Domarna vid Brasiliens högsta valdomstol har fattat beslut om Michel Temers öde.
Domarna vid Brasiliens högsta valdomstol har fattat beslut om Michel Temers öde.

Oenig domstol beslutade till Temers fördel

ANNONS
|

Med röstsiffrorna 4–3 beslutade domarna i rättsinstansen TSE (Tribunal Superior Eleitoral) till Temers fördel.

Anklagelserna handlar om att hans kampanj finansierats olagligt. Domstolen hade kunnat besluta att de påstått korrupta kampanjpengarna gjorde valet 2014 – då Temer valdes till vicepresident – ogiltigt.

- Vi kan inte byta president hela tiden även om folket vill det, säger domaren Gilmar Mendes enligt TSE:s kommuniké.

ANNONS

En domstol kan inte lösa en politisk kris, tillägger Mendes.

Lite andrum

Temer tog i fjol över efter Dilma Rousseff, som tvingades bort efter att ställts inför riksrätt, mitt i Brasiliens värsta ekonomiska kris.

Frikännandet i valdomstolen kommer att hjälpa Temer att behålla viktiga allierade som stödjer hans budgetförslag i kongressen. Förslagen syftar till att minska budgetunderskottet och få tillbaka investerarnas förtroende.

Beslutet ger Temer lite andrum, men kommer inte att dämpa avgångskraven från flera håll. Han utreds även av federala åklagare misstänkt för korruption och för att ha försökt tysta vittnen och försvåra utredningar.

Tidigare vittnat

Majoriteten av domarna i valdomstolen röstade för att byggbolaget och konglomeratet Odebrecht inte skulle höras i fallet med de påstått korrupta kampanjpengarna.

Att inte höra det skandalomsusade bolaget stärkte troligen Michel Temers chanser att frias. Höga chefer inom företaget har nämligen tidigare vittnat om att bolaget gett mångmiljonbelopp i mutor till Michel Temer och Dilma Rousseff under valrörelsen 2014.

Michel Temer har nekat till alla anklagelser, men politiska motståndare anser att han inte kan sitta kvar på presidentposten ända fram till valet i oktober 2018.

TT-AFP

Fakta: President sedan i fjol

Den konservative politikern Michel Temer har styrt Brasilien sedan i maj förra året, då dåvarande presidenten Dilma Rousseff stängdes av i väntan på senatens slutgiltiga avgörande. När Dilma Rousseff slutligen avsattes i höstas tillträdde han automatiskt presidentposten.

Michel Temer var Dilma Rousseffs vicepresident och hade en nyckelroll i processen med att ställa henne inför riksrätt. Innan dess betraktades han som en diskret politiker som höll sig borta från rampljuset. En av hans största bedrifter har varit att hjälpa sitt parti PMDB att bilda koalitioner med varje president de senaste två decennierna.

Sedan han tillträdde presidentposten har Michel Temer försökt styra landet åt höger, med en rad marknadsinriktade reformer. Han har samtidigt blivit allt hårdare ansatt av korruptionsanklagelser, som riktats mot både honom och medlemmar av hans regering.

ANNONS