Obamas sjukvårdsreform rivs upp

Den blivande amerikanska presidenten Donald Trump har lovat att avveckla Barack Obamas sjukvårdsreform, som har blivit känd under namnet "Obamacare". Under fredagen hölls en budgetomröstning i Representanthuset där första steget togs för att montera ner Obamas sjukvårdspolitik.

ANNONS
|

Tidigare i veckan godkände senaten i USA en process som tillåter politikerna att återkalla stora delar av sjukvårdslagstiftningen. I samband med det planerar ledande republikaner att ersätta den del som utgöra Obamacare-reformen, skriver CNN.

Representanthusets talman Paul Ryan uttryckte det som att republikanerna nu genomför en "räddningsinsats" för att få ordning på sjukvårdslagstiftningen.

LÄS OCKSÅ:Mattsson: Vad kommer i stället för Obamacare?

– Jag kan inte låta bli att tänka tillbaka på när vi debatterade den här lagen år 2010. Som en del av minoriteten vädjade jag dåtill majoriteten att inte göra det. Att inte ta något så personligt som sjukvård och gör det till ett stort statligtexperiment, sägerPaul Ryan.

ANNONS

Använder samma taktik som Demokraterna

Demokraterna, som numera är minoritet i Representanthuset, anklagare republikanerna för att lämna folk som har tecknat nya sjukförsäkringar i sticket.

– Republikanernas plan är att avbryta bidrag, avbryta investeringar i sjukhusen och de jobb där som ser till att människor får vård. Det finns ingen fördel med det, säger minoritetsledaren Nancy Pelosi.

Genom att använda budgetprocessen för att få igenom sina nya reformer, på samma sätt som demokraterna gick till väga för att få igenom sjukvårdsreformen för sju år sedan.

Obamacare ansågs vara historisk

USA:s sjukförsäkringsreform röstades efter många långa debatter och med stor tveksamhet igenom av kongressen i mars 2010. Lagen undertecknades av Barack Obama den 23 mars och trädde formellt i kraft den 23 september. Den ansågs vara historisk, många presidenter före Obama har försökt få till en bred sjukförsäkringslösning för landet.

Reformen ska bland annat hindraförsäkringsbolag från att neka sjukförsäkring åt personer som redan har en diagnos och bolagen får heller inte avsluta försäkringar när människor blir sjuka.

Unga vuxna har genom Obamacare fåttomfattas av sina föräldrars försäkringar tills de fyller 26 år. De statliga försäkringarna för pensionärer och låginkomsttagare utvidgades kraftigt och barn fick bättre skydd. Företag har dessutom getts skattelättnader för attförsäkrasina anställda.

ANNONS