Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Democratic National Convention via AP, Democratic National Convention v
Bild: Democratic National Convention via AP, Democratic National Convention v

Obama till hårt angrepp mot Trump under demokraternas konvent

Ärlighet, sanning, familj. Kamala Harris vägde sina ord när hon talade vid konventet. Men Barack Obama gick till hårt angrepp mot Donald Trump. ”Han behandlar presidentskapet som ett realityprogram”.

Kamala Harris var huvudpersonen när demokraterna natten till torsdagen fortsatte sitt konvent med att välja henne till partiets vicepresidentkandidat. Det var Harris viktigaste tal hittills och hon valde att tala om ett USA som omfamnar alla, oberoende av ras, bakgrund, kön, vem vi älskar eller vilka åsiktsskillnader som finns inom en demokrati.

Harris hyllade också sin indiskfödda mamma:

– När hon födde mig som 25-åring hade hon aldrig kunnat föreställa sig att jag en dag skulle stå här och acceptera er nominering till vicepresident, sade hon.

Kamala Harris hyllade sin stora familj med olika bakgrunder, maken och hans barn som kallar henne ”Momala” .

Mamman, som forskade om bröstcancer, var under många år ensamstående med Kamala och hennes yngre syster efter skilsmässan. Mamman dog 2009, men pappan från Jamaica – som är professor i ekonomi – lever. Harris sade att hennes mamma uppfostrade sina döttrar att vara ”starka svarta kvinnor”, men också att vara stolta över sina indiska rötter. Hon nämnde sina mostrar och morbröder och använde det tamilska ordet för släktingarna ”chitthis”.

Kamala Harris hyllade sin stora familj med olika bakgrunder, maken och hans barn som kallar henne ”Momala” .

Vad som skulle ha varit ett tal i en kokande konventarena med öronbedövande jubel var nu ett nedskalat framträdande där bara Harris man, några få medarbetare och fotografer som coronatestats var närvarande i en lokal i Wilmington i Delaware, Joe Bidens hemstat.

Hon kritiserade den nuvarande politiken och sade att Trumps inkompetens gör amerikanerna rädda och skapar en känsla av ensamhet:

– Men vi kan och förtjänar något bättre.

Den förre presidenten Barack Obama var betydligt mer rakt på sak. Obamas tal var direktsänt från Museum of the American Revolution i Philadelphia, den amerikanska demokratins vagga där konstitutionen antogs. Obama gick till hårt angrepp mot Donald Trump.

– Under fyra års tid har han inte visat något som helst intresse av att arbeta för att finna en gemensam grund och inget intresse av att använda presidentskapet omfattande makt till annat än att hjälpa sig själv och sina vänner.

Obama sade att Trump inte har en annan syn på att vara president än han hade när han medverkade i ett realityprogram i tv.

Obama fortsatte:

– Donald Trump har inte vuxit in i ämbetet av skälet att han inte kan. Och konsekvenserna av det misslyckandet är allvarliga.

Obama sade att Trump inte har en annan syn på att vara president än han hade när han medverkade i ett realityprogram i tv.

Tidigare presidenter brukar vara försiktiga när det gäller att kritisera sina efterträdare och det var länge också Obamas linje. Men Trump har konsekvent beskyllt Obama för att ha skapat de problem som USA nu står inför och har även bedrivit en långvarig kampanj med innebörden att Obama inte är född på Hawaii och därför var en illegitim president.

Nu lägger Obama inte längre fingrarna emellan och han talade också mycket känsloladdat om storheten i att han, som en svart man, valdes till president 2008 och att Kamala Harris kan bli den första svarta kvinnan som väljs till vicepresident. Han beskrev Joe Biden som en bror och inte bara som hans egen vicepresident.

Det var det tunga demokratiska politiska gardet som inramade Kamala Harris med inspelade tal från olika delar av landet. Hillary Clinton, som förlorade presidentvalet för fyra år sedan till Trump, poängterade vikten av att rösta och representanthusets talman Nancy Pelosi inpräntade att Trump måste bort från Vita huset.

Donald Trump twittrade kontinuerligt sina kommentarer under framträdandena på konventet.

Unga demokratiska aktivister fick utrymme för att plädera för partiets politiska sakfrågor som klimatet och nya restriktiva vapenlagar.

Donald Trump twittrade kontinuerligt sina kommentarer under framträdandena på konventet.

Om Obama skrev han:

”Han spionerade på min kampanj och åkte fast” och ”varför vägrade han ställa sig bakom långsamme Joe förrän det var helt över, och även då var det väldigt sent, varför försökte han få honom att inte ställa upp?”

Om Kamala Harris tidigare kritik av Joe Biden skrev han:

”Men kallade hon inte honom för en rasist??? Sa hon inte att han var inkompetent???”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.