Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Obamas besök i Hiroshima i veckan var ett tidigt tecken på att ett av de teman som kommer att finnas med i framtiden är kampen mot utveckling och spridning av kärnvapen. Det är en kampanj som är lättare att föra som tidigare president än som president och ÖB för USA:s väpnade styrkor.

Obama stakar ut sin framtid som ex-president

Bostad, bibliotek, jobb och politiskt eftermäle – Obama har fullt upp med att ordna tillvaron efter presidenttiden. Hiroshimabesöket tyder på att kampen mot kärnvapen finns med i upplägget.

Barack Obama är i praktiken en lam anka , som det heter på politikerspråk, sedan republikanerna och demokraterna nominerat sina presidentkandidater. Hans möjligheter att bedriva en aktiv politik är begränsade, främst av skälet att den nuvarande kongressen har republikansk majoritet. 
Men Obama är inte helt bakbunden. En del förslag skulle kunna godkännas av kongressen medan andra kan beslutas av presidenten själv som dekret. Problemet med dekreten är dock att de tidsbegränsas till Obamas mandatperiod. 

Högst upp på Obamas agenda är en ny domare till Högsta Domstolen, HD. Obama har utsett Merrick Garland efter Antonin Scalia som avled i februari.
Obamas nominering tillkännagavs i mars men den republikanskt dominerade senaten har inte tagit upp frågan för omröstning. Garland är en skicklig jurist som egentligen inte borde utmana men Scalia var mycket konservativ och republikanerna hoppas att Donald Trump skall vinna presidentvalet och därefter kunna utse en domare med samma högervärderingar som Scalia. 

För Obama är det viktigt att få ett bra eftermäle och att göra avspark för det nya livet efter presidenttiden. Han inledde den första perioden med att hålla ett linjetal mot kärnvapen och en kärnvapenfri värld och tycks vilja avsluta med samma sak. Hans besök i Hiroshima i veckan var ett tidigt tecken på att ett av de teman som kommer att finnas med i framtiden är just kampen mot utveckling och spridning av kärnvapen. Det är en kampanj som är lättare att föra som tidigare president än som president och ÖB för USA:s väpnade styrkor.

Obama blir, liksom Bill Clinton var, en ung före detta president. Att han skulle vila på sina lagrar är inte troligt. Snarare handlar det om att utmejsla en profil där han kan utnyttja sin popularitet internationellt. 
Han kommer dessutom att välja en plats för sitt presidentbibliotek där alla dokument och annat kan arkiveras för framtiden och visas upp för allmänheten. Gissningarna om var det kommer att placeras gäller Chicago, som är hans hemstad, eller Hawaii där han är född och uppväxt.

Obamas har kvar sin bostad i Chicago som de till en början åkte tillbaka till under veckohelger. Men under många år har huset stått tomt och paret Obama har hellre semestrat på andra platser som Marthas Vineyard, Hawaii eller Camp David.
Om Obamas väljer att flytta tillbaka till Chicago är oklart. Michelle Obama har tidigare sagt att hon vill arbeta igen i hemstaden men som tidigare första dam är det svårt att leva ett vanligt liv. Kanske får hon också en roll i ett framtida Obama-institut. Att båda kommer att skriva sina memoarer är klart på förhand.

Till en början kommer Obamas att stanna kvar i Washington eftersom döttrarna skall studera färdigt i sina skolor. Flera tänkbara bostäder – som annonserats ut på hyresmarknaden – är alternativ. En viktig del i valet av hus är säkerhetsaspekten. Obama kommer, liksom alla tidigare presidenter, att ha polisskydd livet ut.
Ett av husen som nämns i spekulationerna är en stor egendom  på närmare 800 kvadratmeter i  det välbärgade området Kalorama i Washington.

En av de möjliga bostäderna som familjen Obama kan tänkas på i efter Vita Huset kostar 180 000 kronor i månaden. Bild: Andrew Harnik
En av de möjliga bostäderna som familjen Obama kan tänkas på i efter Vita Huset kostar 180 000 kronor i månaden. Bild: Andrew Harnik

Huset är byggt 1928 och ägs av Bill Clintons tidigare pressekreterare. Men tidigare presidenter brukar bara bo en kort tid i Washington efter mandatperioden och väljer sedan andra bostadsorter. Obamas väntas flytta när döttrarna gått ut skolan. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.