Barack Obama på sin sista presskonferens som president.
Barack Obama på sin sista presskonferens som president.

Obama: Manning straffades för hårt

Straffet för Chelsea Manning var "oproportionerligt" säger president Barack Obama som förklaring till beslutet att släppa henne fri i maj. I det republikanska lägret är ilskan stor medan människorättsorganisationer jublar.

ANNONS
|

Strax innan de avgår brukar amerikanska presidenter vara mer benägna än vanligt att fatta nådebeslut. I linje med traditionen har Obama, som en av de sista åtgärderna som president, beslutat att benåda 64 personer, och omvandla straffet för ytterligare 209.

I den sistnämnda gruppen ingår visselblåsaren Chelsea Manning, som 2013 dömdes till 35 års fängelse för att ha läckt mängder av hemligstämplade uppgifter till organisationen Wikileaks. Mannings straff har förkortats till sju år – vilket enligt Vita huset innebär att hon släpps fri redan den 17 maj i år.

Skipad rättvisa

Den första frågan på Obamas sista presskonferens som president, i Vita huset, handlade om Manning.

ANNONS

Hon tog ansvar för sitt brott och har dömts i laga ordning, slog Obama fast med tillägget att han tycker att Mannings straff var oproportionerligt, i förhållande till hur andra läckor straffats. Samtidigt underströk han att Manning har avtjänat ett tufft fängelsestraff.

- Jag känner mig tillfreds med att rättvisa har skipats, sade Obama.

Wikileaks, som deltagit i en kampanj för att få Manning frigiven, beskriver på Twitter beslutet som en seger. Även människorättsorganisationer gläds åt beslutet, även om det, enligt dem, borde ha fattats för länge sedan.

- Chelsea Manning avslöjade allvarliga övergrepp, och som ett resultat har hennes egna mänskliga rättigheter kränkts av USA:s regering i åratal, säger chefen för Amnesty International i USA, Margaret Huang, enligt Reuters.

"Farligt prejudikat"

Republikanen Paul Ryan, nyligen omvald som talman för USA:s representanthus, kallar Obamas beslut en skandal.

"Chelsea Mannings förräderi riskerade amerikanska liv och exponerade några av vår nations mest känsliga hemligheter", skriver han i ett uttalande.

Obamas beslut att förkorta Mannings straff innebär ett "farligt prejudikat", fortsätter Ryan som får medhåll från den republikanske senatorn Tom Cotton, som säger att Mannings läcka försatte soldater, underrättelsepersonal, diplomater och USA:s allierade i fara.

- Vi borde inte behandla en förrädare som en martyr, säger Cotton, enligt Reuters.

ANNONS

Mejade ned civila

29-åriga Manning, som tidigare var underrättelseanalytiker i Irak, kopierade hundratusentals dokument och annat material från USA:s krig i Afghanistan och i Irak – bland annat en film från Irak som visade hur amerikanska soldater mejade ned civila. Dokumenten publicerades senare av Wikileaks.

En militärdomstol kom 2013 fram till att Manning gjort sig skyldig till brott på 20 åtalspunkter, bland annat spioneri och stöld.

En domstol i Kansas lät 2014 Bradley Manning – som hon tidigare hette – byta namn till Chelsea Elizabeth Manning. Hon blev senare lovad att få genomgå en könskorrigering.

ANNONS