Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/15

Obama: Det har aldrig funnits någon mer lämpad än Hillary Clinton

Publikens jubel ville aldrig ta slut när Barack Obama tog scenen på demokraternas partikonvent inatt. Han gjorde det med ett enda budskap - att få Hillary Clinton vald till USA:s nästa president. - Det har aldrig funnits en man eller kvinna mer lämpad än Hillary Clinton att bli USA:s president, sa han i sitt tal.

De tunga namnen avlöste varann på talarpodiet på demokraternas partikonvent den tredje och näst sista dagen i Philadelphia. Vicepresident Joe Biden avlöstes av Michael Bloomberg, varpå dagens huvudperson Backack Obama gick på scen strax efter klockan 23 på kvällen, amerikansk tid.
- Jag älskar er också, var hans första ord till den tusenhövdade publiken.

Blå Obama-skyltar vajade bland publiken och åhörarnas jubel ville aldrig tystna under presidentens entré till tonerna av U2-låten City of Blinding Light.

Optimistisk inför framtiden

Barack Obama säger att han i dag är mer optimistisk för landets framtid än någonsin. Han sparade inte heller på krutet när han hyllade Hillary Clinton som sin efterträdare i Vita huset. 
– Jag kan säga med tillförsikt att det aldrig har funnits en man eller en kvinna som har varit mer kvalificerad än Hillary Clinton att tjäna som president för USA, sade han och lade till att det gäller både honom och Clintons make Bill.

Presidenten sa att inget kan förbereda en person för kraven i Ovala rummet.
– Fram till att du har suttit vid det skrivbordet vet du inte hur det är att hantera en global kris eller skicka unga människor till kriget. Men Hillary har varit i rummet, hon har tagit del i besluten.

"Bua inte - rösta"

I talet kom Obama också in på Donald Trump.
– Amerika är redan stort. Amerika är redan starkt, och jag lovar er, vår styrka, vår storhet beror inte på Donald Trump.

När publiken började bua åt Trumps namn uppmanade Obama åskådarna att inte bua, utan att i stället se till att rösta.
– Om ni undrar vem som kommer att hålla er och era familjer säkra i en farlig värld är det ett enkelt val, säger han och hyllade även Clinton för hennes internationella arbete.


Siktet på november

Obama ska ha suttit uppe sent kvällen före konventet och arbetat med talet, som han avslutade med att blicka fram mot presidentvalet i november. 
- Jag är redo att lämna över stafettpinnen och göra min plikt som vanlig medborgare i höst, och då ber jag er att gå med mig, och välja Hillary Clinton till president och 
och visa världen att vi fortfarande tror på det här landet.

Efter att Obama avslutat sitt tal dök också Hillary Clinton dök upp på scen och de tog tillsammans emot publikens jubel.

För den som vill läsa talet i sin helhet så har Los Angeles Times transkriberat hela talet. Eller se talet i sin helhet nedan.
 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.