Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Obama avslöjar: Mitt största misstag som president

USA:s president Barack Obama har börjat blicka bakåt. Och det finns ett beslut från hans åtta år vid makten som han ångrar.

Det är i en intervju med tv-kanalen Fox News natten mot måndag som Barack Obama får chansen att kommentera sin tid i Vita Huset. Han lyfter fram USA:s inblanding i inbördeskriget i Libyen 2011 som ett av sina "värsta misstag".

– Det var rätt av oss att ingripa i Libyen, men vi misslyckades med att planera för vad som skulle hända dagen efter, säger han i programmet.

USA och Nato bistod upproret mot president Kadaffi med flygbombningar vilket så småningom ledde till att Kadaffi flydde och dödades. Sedan dess har kriserna avlöst varandra och i dag råder fullständigt inbördeskrig i landet.

Obama konstaterar att ingripandet "inte fungerade" som planerat.

En talesman från Vita huset förtydligade att Obamas kritik gällde hela koalitionen – bland annat Storbritannien och Frankrike  – som han menar inte gjorde tillräckligt.

Som sina höjdpunkter lyftar Obama fram att han räddat landet undan en ekonomisk depression samt den stora hälsoreformen som populärt går under namnet "Obamacare".

 

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.