Ett stridsflygplan av modell Rafale B under en flyguppvisning i Paris. Arkivbild.
Ett stridsflygplan av modell Rafale B under en flyguppvisning i Paris. Arkivbild. Bild: Michel Euler/AP/TT

Oönskad tur med stridsflygplan blev kort

Den 64-årige chefen på försvarsföretaget ville egentligen inte alls flyga jetplan, men när kollegerna hade ordnat en överraskning kände han sig tvungen att säga ja. Åkturen blev kort. Bara sekunder efter starten sköt mannen ut sig med katapultstolen – av misstag.

ANNONS

Den färska franska haverirapporten, som refereras av The Guardian , är mardrömsläsning för alla flygrädda.

64-åringen hade ingen militär flygerfarenhet och ville helst inte lämna marken alls. Pulsen rusade när han tog plats bakom piloten i cockpiten på det franska stridsflygplanet av modell Rafale B. Men kollegerna på försvarsföretaget hade gett honom flygturen i överraskningspresent och det kändes olämpligt att avböja.

Den oönskade luftfärden blev visserligen kort – men också oväntat dramatiskt.

64-åringen var inte ordentligt fastspänd och i samband med starten gjorde G-krafterna att han lättade från sitt säte. När han famlade efter något att hålla fast i fick han grepp om ett handtag, som visade sig utlösa katapultstolen. Stridsflygplanet hade då varit i luften i några få sekunder och färdades i en relativt blygsam hastighet av 500 kilometer i timmen.

ANNONS

Mannens fallskärm löste ut och han landade förhållandevis mjukt på ett närbeläget fält.

Såväl den franska militären som rättsväsendet utreder fortfarande incidenten, som inträffade i mars i fjol.

Ivar Andersen/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS