Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nytt tonläge i Assanges försvar

På tisdagen tar en brittisk domstol återigen upp frågan om huruvida Wikileaksgrundaren Julian Assange ska överlämnas till Sverige, där han är misstänkt för våldtäkt och sexuellt utnyttjande. En ny försvarsadvokat väntas innebära ett helt annat tonläge än tidigare.

Assange är sedan i november förra året häktad i sin frånvaro. I slutet av februari i år avgjorde en brittisk domare att Assange ska överlämnas till Sverige. Beslutet överklagades av Assange, som via sina advokater gått till hätskt angrepp både på den svenska åklagaren Marianne Ny, det svenska rättssystemet och statsminister Fredrik Reinfeldt.

När frågan nu avgörs i en högre instans, har Assange bytt försvarsteam – och strategi.

Svärtat ner

Gareth Peirce, välkänd människorättsadvokat, säger i en intervju med den amerikanska nättidningen The Nation att Assanges förra försvarsteam skapat förvirring och ett motstånd i Sverige genom att svärta ner det svenska rättssystemet.

Peirce, som bland annat företrätt Guantanamofångar, medger att det är förståeligt med viss paranoia hos Assange och hans försvar. Ett argument för att inte lämna ut Assange till Sverige har varit att han i så fall riskerar att föras vidare till USA där högerpolitiker som Mike Huckabee krävt att han ska dömas till dödsstraff för Wikileaks avslöjanden. Men försvarets strategi har lett till att inte bara den allmänna svenska opinionen tagit avstånd från Assange utan också delar av den internationella vänster- och fredsrörelsen, konstaterar hon i intervjun.

I husarrest

Peirce beklagar också att de två svenska kvinnor som anklagat Assange för våldtäkt och sexuellt utnyttjande har hängts ut världen över i samband med processen.

Sedan domaren Howard Riddles beslut den 24 februari har Julian Assange suttit i husarrest på ett gods i Norfolk i östra England. När han några veckor före tisdagens förhandling återigen klev ut i rampljuset, i samband med ett samtal med den slovenske filosofen Slavoj Zizek, såg han betydligt mer välmående ut än under vinterns domstolsförhandlingar.

Han fick själv frågan om bytet av försvar också kommer att innebära en annan attityd till den svenska begäran.

– Det är möjligt, blev svaret.

Två dagar har avsatts för ärendet och beslut kan dröja ända till i augusti.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.