Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ledamöterna i parlamentet i Aten (bilden) har valts om fem gånger under snart sex års djup finansiell och politisk kris.

Nytt normalläge i grekisk politik

Greklands medelklass har tappat greppet om makten. Som väljarkår har de i år inte varit i närheten av att rå på vågen av nationalister och socialister, som vuxit lavinartat i krisens spår.
-Det är det nya normalläget, säger Gerasimos Routzounis, analytiker på opinionsmätaren Kapa Research i Aten.

Han räknar med minst fyra år med den karismatiske och unge vänsterledaren Alexis Tsipras som premiärminister.

Just nu är det Tsipras och vänsterpartiet Syrizas koalition med högerpopulisterna Oberoende greker (Anel) som gäller. Om den inte håller kan Tsipras utifrån sin starka position i parlamentet välja och vraka bland alternativa samarbetspartner, enligt Routzounis.

-Han behöver inte riskera sin dominanta position med ännu ett nyval.

Tappat väljarkår

Tsipras framgång är enligt Routzounis ett resultat av att Greklands medelklass har förlorat så mycket i krisen att många av dem inte ser sig själva som medelklass längre. Det etablissemang som har styrt Grekland under decennier - ett kluster av politiker, medier, redare och banker som de flesta väljare numera tar avstånd från - har blivit av med miljontals väljare.

Tidigare dominanta partier som socialdemokratiska Pasok, konservativa Ny demokrati (ND) samt traditionella liberala småpartier har tillsammans inte ens fått hälften av rösterna i årets två nyval. Och de fick storstryk i folkomröstningen om ett gammalt stödavtal i juli. Före den grekiska krisen, inne på sitt sjätte år, röstade omkring 90 procent på dessa partier.

Nick Malkoutzis är redaktör på den grekiska ekonomisajten Macropolis, som säljer analyser och data till banker och beslutsfattare. Han jobbar även på tidningen Kathimerini, en del av det etablissemang som trängts ut ur maktens korridorer av Tsipras & co.

Malkoutzis ser Tsipras som den enda som just nu kan åstadkomma något i grekisk politik. Fast han tycker att inte ens Tsipras själv verkar veta vart han är på väg. Och enligt Malkoutzis står en regeringskris, med risk för nyval, för dörren kanske redan i vår.

Resa i det okända

Drivkrafterna är enligt Malkoutzis fortsatt recession och en ny våg av folkligt motstånd mot bland annat de pensions- och skattereformer som Greklands långivare kräver.

-Jag skulle bli förvånad om den nya grekiska koalitionen överlever i fyra år, säger han.

Tsipras är väldigt svårtolkad, efter sina tvära kast med beslut om folkomröstning, låneuppgörelse och nyval sedan i somras, enligt Malkoutzis.

-Han har tagit Grekland på en resa i det okända. Och vad som blir nästa steg tror jag inte någon vet.
Bild: Joakim Goksör / TT