Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
En bild på terrorledaren Abu Bakr al-Baghdadi som jihadistgruppen IS offentliggjorde 2014. Arkivbild.

Nytt livstecken från fruktad IS-ledare

Terrorrörelsen IS har offentliggjort en ny inspelning med sin högste ledare Abu Bakr al-Baghdadi. I det ännu inte verifierade uttalandet uppmanar al-Baghdadi bland annat till attacker mot medier.

- Gör de otrognas mediecenter, och de platser där de bedriver sitt intellektuella krig, till ett av era mål, säger IS-ledaren.

al-Baghdadi refererar i uttalandet till religiösa texter och uppmanar sina anhängare i Syrien och Irak att inte ge upp. Terrorrörelsen är under stark press och har förlorat stora områden i regionen de senaste månaderna.

Det är första gången på nästan ett år som jihadiströrelsen ger ut material där man vill visa på att terrorledaren är vid liv. Inspelningen är inte daterad men på bandet refererar al-Baghdadi till Nordkoreas hot mot Japan och USA.

Den amerikanska underrättelsetjänsten har ännu inte hunnit analysera inspelningen.

"Vi har inte verifierat den ännu, även om vi inte har anledning att betvivla dess autenticitet", uppger en underrättelsekälla i ett uttalande.

IS-ledaren har jagats i över sex år. Han har flera gånger uppgetts vara död. I början av sommaren rapporterade exempelvis det Londonbaserade oppositionella Syriska människorättsobservatoriet att al-Baghdadi var död.