Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Nytt hot när IS på marken krossats: Ett virtuellt kalifat

Intensiva strider pågår i det sista stora IS-fästet Raqqa. Samtidigt börjar ett skrämmande framtidsscenario te sig allt mer sannolikt i takt med att IS geografiska utbredning decimeras: Det virtuella kalifatet.

Slaget om Mosul är över efter nio månader och rebellalliansens USA-stödda offensiv mot IS huvudstad Raqqa går visserligen trögt, men framåt. Den 6 juni gick de kurdisk-arabiska rebellstyrkorna in i Raqqa och i juli lyckades de ta sig igenom den mur som omger gamla stan.

Även efter att Raqqa är intaget, återstår flera tidskrävande strider. IS kontrollerar fortfarande 40 procent av det territorium som terrororganisationen hade när den bredde ut sig som mest. De områden i Syrien och Iraq som ännu lyder under IS välde är stora, men glesbefolkade och till stora delar bestående av öken. Därför har de hittills inte prioriterats.

– De områdena är de minst viktiga. Det kan se ut som mycket landvolym, men har inget större värde. Just nu är man ute efter de stora befolkningscentrumen, säger Hans Brun, terrorforskare vid Försvarshögskolan.

Kontrollerar sju städer

Förutom Raqqa, har IS fortfarande kontroll över sex städer med omgivande markterritorium. Merparten ligger i Syrien. Även om städerna är mindre till sin storlek och inte särskilt tätbefolkade, kan de härbärgera andra överraskningar. Ingen vet vart IS-ledarna som befann sig i Mosul har tagit vägen. En del av Islamiska statens ledare misstänks ha förflyttats till Al Qaim i Irak – en av de städer som ännu kontrolleras av IS. Andra ledare tros ha sammanstrålat i den syriska staden Mayadeen.

– Delar av fotfolket stannade kvar i Mosul och slogs in i det sista, men frågan är vad som hände ledarskapet och strategerna. Det har till exempel ryktats att al-Baghdadi dödades. Men han har dödförklarats flera gånger tidigare, och sådana rykten behöver tas med en nypa salt tills man får DNA-bekräftat att personer i ledarkretsen stupat, säger Hans Brun.

Under måndagen kom inte helt oväntat nya bud om al-Baghdadi. Enligt kurdiska myndighetspersoner lever han "med 99 procents sannolikhet", rapporterar Reuters.

Det som oroar Hans Brun och hans forskarkollegor är inte när Raqqa faller eller när de andra städerna intas, utan vad som händer därnäst. Dels finns mörka orosmoln kring relationerna mellan stormakterna Ryssland och USA, men även en påtaglig oro kring hur Turkiet kommer att agera i regionen.

– Det här är min personliga uppfattning, men det spel som vi kommer se nu, mellan stormakterna och Turkiet och Syrien, blir ett större problem att hantera än IS. Det är så oerhört olika viljor och inte minst Turkiet har sin helt egna agenda, säger Hans Brun.

Det virtuella kalifatet

De avgörande slagen mot IS är enligt Hans Brun redan vunna – men bara vad gäller kalifatet på marken. Och tiden då IS behövde en geografisk plats för att räknas som maktfaktor – den är förbi.

– Många av oss forskare pratar just nu om ett virtuellt kalifat. Tack vare modern teknik kan man flytta runt delar av verksamheten online. Det kommer uppgifter från Europol där de säger sig ha släckt ner 30 000 jihadistiska webbsajter och internetkonton av olika slag. Ändå har de fortfarande fullt upp med sitt arbete. Det är som att försöka ösa ur en båt som håller på att sjunka när hålet är för stort, säger Hans Brun.

Propaganda, instruktionsfilmer, kontaktnät, slutna chattgrupper. Det som stängs ner, dyker upp på nya plattformar och på spegelsajter. För varje server som tas i beslag, finns tio andra med samma information. Problemet liknar det med den illegala fildelningssajten Piratebay. 14 år efter lanseringen, flera husrannsakningar och fängelsedomar senare, lever tjänsten vidare på samma webbadress. 

Unyttjar nätets slagkraft

Redan tidigt i IS utveckling, började terrororganisation rekrytera och sprida propaganda på nätet. Till och med nu, när man är så hårt ansatt, fortsätter terrorgruppens egen nyhetsbyrå att producera material. 

– IS genomslagskraft på nätet är baksidan av globalisering och modern teknik. Det vi funderar på är om man kan ersätta fysisk kontroll med digital eller virtuell kontroll. Förr i tiden har terrorgrupper varit geografiskt begränsade och då har man bekämpat dem geografiskt. Som IRA. Dem fick man faktiskt till förhandlingsbordet och den delen av Storbritannien är ganska stabil nu i motsats till hur det var på 60-talet. Men så som IS fungerar, det är ett delvis nytt fenomen, säger Hans Brun.

Ansvaret pressas neråt

I takt med att IS trycks tillbaka i Syrien och Irak, blir det allt svårare för dem att i lugn och ro planera större operationer.

– Ett större ansvar för IS kommer att pressas ut på individ- och gruppnivå. Dels gör det IS mer oförutsägbart, men det blir även svårare för dem att synkronisera större attacker. Det som då kvarstår är problemet med ensamagerande och mindre grupperingar som opererar självständigt, säger Hans Brun.

För de mindre grupperingarna och för ensamvargarna som inte har kontakt med IS-topparna i Syrien, Irak och andra länder, blir den rikliga informationen på nätet guld värd. Det kan blir svårt för IS att utföra fler dåd av den kaliber som inträffade i Paris 2015 och som skördade 130 liv. Men de ensamma krigarnas tid är inte förbi – den har bara börjat.

– Till slut kommer antagligen IS att försvinna, byta namn, sugas upp i en ny rörelse, men jihadismen som ideologi kommer finnas kvar. IS är egentligen bara en etikett, säger Hans Brun.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.