Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

En informationsskylt som varnar för ebola i Sierra Leone i västra Afrika. Arkivbild.

Nytt ebolautbrott i Kongo-Kinshasa

Uppåt 17 människor tros ha avlidit i den smittsamma blödarfebern ebola i nordvästra Kongo-Kinshasa, uppger landets hälsovårdsmyndigheter. Tidigare har två sjukdomsfall konstaterats i staden Bikoro i västra landet och ytterligare tio misstänkta fall har upptäckts.

Jean Jack Muyembe, chef för landets biologiska forskningsinstitut, har bekräftat uppgifterna om de fallen i Bikoro för nyhetsbyrån Reuters.

Senare på tisdagen kom rapporter om att 17 människor avlidit i vad som tros vara ebola i Kongo-Kinshasa. Dessförinnan hade 21 misstänkta fall av sjukdomen rapporterats, enligt hälsovårdsmyndigheterna, skriver Reuters. Det är oklart om det bekräftats att de 17 dödsfallen orsakats av blödarfebern.

När ebola bröt ut i Kongo-Kinshasa 2014 dog 42 människor. Året innan smittades nästan 29 000 människor i en ebolaepidemi som svepte genom Guinea, Sierra Leone och Liberia. Fler än 11 300 människor dog i det utbrottet.

Sedan dess har enstaka fall av ebola konstaterats i Kongo-Kinshasa, senast för mindre än ett år sedan då åtta personer smittades, varav fyra avled.

Det är nionde gången sjukdomen upptäcks i landet. Sjukdomens namn kommer från floden Ebola i den östra delen av landet, där det dödliga viruset först upptäcktes på 1970-talet, skriver Reuters.

Ebola är en allvarlig sjukdom som drabbar kroppens alla organ och som resulterar i att kroppens förmåga att stoppa blödningar inte fungerar.

Tidigt under den allvarliga epidemin 2013–2016 muterades viruset, precis då antalet smittade ökade kraftigt, visar forskning. Mutationen gjorde det enklare för viruset att infektera människor och andra primater.