Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

En vakt utanför Splendid Hotel in Ouagadougou, Burkina Faso efter ett bombdåd. UD uppger för GP att landet i en ökande utsträckning varit föremål för attacker av våldsamma extremister mot militära och civila mål.  Bild: Sunday Alamba
En vakt utanför Splendid Hotel in Ouagadougou, Burkina Faso efter ett bombdåd. UD uppger för GP att landet i en ökande utsträckning varit föremål för attacker av våldsamma extremister mot militära och civila mål. Bild: Sunday Alamba

Nytt blodigt våldsdåd — UD varnar svenskar

Säkerheten förvärras söder om Sahara. Ett nytt dåd har inträffat på gränsen mellan Mali och Burkina Faso. Sju personer blev de senaste dödsoffren i en av världens oroligaste regioner. UD avråder nu från resor.

Antalet attentat har ökat i delar av Mali, där omkring 260 svenska militärer deltar i vad som betraktas som den farligaste FN-insatsen, och i grannlandet Burkina Faso det senaste året. Det urskillningslösa våldet bottnar ofta i etniska och ekonomiska motsättningar om land och boskap, men även kriminalitet.

Stabschefen för den svenska styrkan Mali 09 i Timbuktu sade nyligen till GP att våldet främst drabbar lokalbefolkningen genom kriminalitet och strider mellan olika befolkningsgrupper.

Hotbilden blir inte mindre komplex av att terrorister med koppling till al-Qaida och IS är mycket aktiva och sprider skräck bland civila.

LÄS MER: Våld utan slut men västsvensk Mali-insats fortsätter

Beväpnade män angrep gränspostering

Det senaste rapporterade dådet kom i söndags kväll när fyra civila, två poliser och en tulltjänsteman dödades i en attack vid en gränsstation vid Malis gräns mot Burkina Faso. Det var, enligt nyhetstelegram som citerar en talesperson för regeringen, beväpnade män som angrep posteringen i Kouri från två håll. Två av de civila uppges vara från Ghana.

Det är oklart vilka angriparna var. De ska ha tagit soldaternas kängor när de lämnade platsen, heter det.

I Mali finns en fredsöverenskommelse sedan 2015, men den omfattar inte alla och efterlevs dåligt i det maktvakuum som råder. En svag centralregering har små möjligheter att ta kontroll över det stora, svårtillgängliga och splittrande landet. Den viktigaste tillbakahållande kraften är de internationella styrkorna, och de förmår inte heller förhindra vågen av sprängningar, överfall, mord och etnisk rensning.

Samtidigt har säkerhetsläget i Burkina Faso och i andra delar av Sahel, gränszonen söder om Sahara, försämrats under hela 2018. Det gäller främst i de norra delarna av Burkina Faso med gräns mot Mali och Niger och sedan i höstas även i östra och sydöstra delarna av landet med gräns mot Niger och Benin

Enligt vad UD uppger för GP har landet i en ökande utsträckning varit föremål för attacker av våldsamma extremister mot militära och civila mål. Över 200 personer har dödats i attacker under det senaste året. Över 1 000 skolor har tvingats stänga. Enligt den burkinska regeringen finns nu 150 000 internflyktingar i landet.

LÄS MER: Västsvenskar i Mali – skapar trygghet i våldsam värld

Även kidnappning och mord på utlänningar

Även kidnappning av och mord på utländska medborgare har förekommit i de norra, sydöstra och sydliga delarna av landet.

Under 2019 har attackerna fortsatt och utökats till gränstrakterna mot Togo och Elfenbenskusten samt längre in i landet i nordost och öst. Presidenten har infört undantagstillstånd i de mest drabbade områdena.

EU ser allvarligt på händelseutvecklingen. Peter Eriksson, minister för internationellt utvecklingssamarbete, deltog i en diskussion om Sahelregionen med sina kolleger i Bryssel så sent förra veckan. UD beslutade också att från den 14 maj ändra sina råd till svenska medborgare:

– Med anledning av det försämrade säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från icke nödvändiga resor till hela landet, undantaget provinsen Kadiogo (huvudort Ouagadougou stad), säger Buster Mirow Emitslöf på UD:s presstjänst med hänvisning till den nya rekommendationen.

I avrådan ingår alla gränsområden mot Niger, Benin och Togo, inklusive naturreservat. UD avråder även från alla resor till gränsområden mot Mali. Färre än 10 svenska medborgare bor stadigvarande i Burkina Faso

Vid etniska strider mellan olika etniska grupper i östra Tchad dog minst 19 personer under helgen. Sedan i tisdags har därmed 31 dödsoffer krävts.

LÄS MER: Präst med dubbla roller i Mali

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.