Nytt bakslag i senaten för Trump

USA:s president Donald Trump och hans parti har gått på en svår motgång, när senaten med knapp marginal röstat nej till att riva upp delar av Obamas sjukförsäkringssystem.

ANNONS
|

Den republikanske cancersjuke senatorn John McCain röstade emot – det fällde förslaget, som handlade om att bara delar av sjukförsäkringssystemet skulle ändras, inte hela. Förslaget skulle enligt kongressens oberoende utredningstjänst CBO, innebära att 15 miljoner fler amerikaner stod oförsäkrade nästa år, och med ungefär 20 procent högre försäkringspremie, skriver The New York Times.

"Svek folket"

Trump, som under valrörelsen lovat att avskaffa Obamacare men hittills inte har levererat något eget alternativ, reagerade på Twitter med besvikelse: "3 republikaner och 48 demokrater svek det amerikanska folket."

Han riktade en uppmaning till Republikanernas gruppledare i kongressen att nu låta Obamacare "implodera", så att man därefter kan göra upp om ett ersättningssystem.

ANNONS

Elizabeth Perry, amerikansk jurist och forskare vid Umeå universitet, säger att det är ovanligt att senaten röstar ner förslag på det här sättet.

- Det är inte vanligt alls. Men ännu ovanligare är processen: de har inte haft en normal process där de träffat och pratat med den andra sidan eller lyssnat på utredningstjänsten som ansvarar för att ta fram underlag, säger hon.

Tre röstade emot

Vid omröstningen i senaten på fredagsmorgonen svensk tid var det McCains röst som avgjorde utgången, men även partikamraterna Lisa Murkowski och Susan Collins, liksom samtliga demokrater, röstade emot. Röstsiffrorna blev 49–51.

Nya förhandlingar om hur Obama-systemet ska rivas upp och ersättas skulle också inbegripa den andra kammaren i kongressen, representanthuset. En avgörande förändring som Republikanerna vill genomdriva är att slopa kravet på att varje medborgare ska hålla sig med en sjukförsäkring.

- Jag tror att de anhängarna kommer att skylla på att Demokraterna blockerar förslagen. I dag var det en seger för sidan som stödjer sjukvårdsförsäkringar, säger Perry.

ANNONS

"Vilda västern"

"Även om förslaget skulle ha tagit bort en del av Obamas mest betungande regelverk, så erbjöd det ingen ersättning som faktiskt reformerar vårt sjukförsäkringssystem och levererar kvalitativ vård till ett överkomligt pris till våra medborgare", skriver McCain i ett uttalande.

- Det verkar som att McCain, som drabbats av cancer och alltid har varit modig, inte vill gå vidare med den här farsen. Han har kanske ett längre perspektiv nu, när han själv drabbats av en hälsokris och kan känna mer empati med dem som förutom att drabbas av sjukdomar också tappar sina försäkringar, säger Perry.

TT: Tror du att Trump släpper sjukvårdsförsäkringsfrågan nu?

- Det får vi se, men förhoppningsvis. För det här är pinsamt för USA, säger hon.

På en fråga från nyhetsbyrån AFP, före senatens omröstning, om hur förslagen kommer att påverka kanske tiotals miljoner amerikaner, svarade senatorn Bob Corker så här:

ANNONS

- Det är inte fastslaget än. Vi är liksom i Vilda västern just nu.

TT

Fakta: Obamacare

Sjukförsäkringslagen Obamacare, vars egentliga namn är "The Patient Protection and Affordable Care Act", antogs av kongressen i mars 2010 efter bitter politisk strid.

Obamacare är ett komplext system och har beskrivits som den mest omfattande välfärdsreformen i USA sedan 1960-talet.

Den har bland annat medfört att försäkringsbolag inte får neka sjukvårdsförsäkring åt personer som redan har en diagnos eller avsluta försäkringar när människor blir sjuka samt att unga vuxna får omfattas av sina föräldrars försäkringar tills de fyller 26 år. De statliga försäkringarna för pensionärer (Medicare) och låginkomsttagare (Medicaid) har utvidgats.

Dessutom har varje delstat uppmanats att skapa en sorts sjukvårdsförsäkringsbörs. Amerikaner ska i sin deklaration kunna påvisa att de har försäkring, annars hotar böter, enligt lagen.

Källor: Columbia University, Healthcare.gov

ANNONS