Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

NYT: Ryssland siktade in sig på Trumps män

Förra sommaren fick amerikanska spioner information om att ryska företrädare diskuterade hur de skulle kunna påverka Donald Trump genom hans rådgivare, rapporterar The New York Times.

Ryssarna koncentrerade sig på Paul Manafort och Michael Flynn, skriver NYT och hänvisar till flera olika källor.

Paul Manafort var då kampanjchef, Michael Flynn en pensionerad generallöjtnant som var Trumps rådgivare. Flynn utsågs efter valet av Trump till nationell säkerhetsrådgivare, en post han hade i 23 dagar innan han tvingades avgå eftersom det framkommit att han vilselett vicepresident Mike Pence om sina kontakter med Rysslands USA-ambassadör.

Skröt om förbindelser

Personer inom den ryska underrättelsetjänsten och inom statsapparaten framstod som säkra på att Manafort och Flynn kunde användas för att forma Trumps åsikter om Ryssland, skriver NYT. Några av ryssarna skröt om sina förbindelser till Flynn. Andra ska ha sagt att de kunde utnyttja Manaforts förbindelse med Ukrainas tidigare proryske president Viktor Janukovytj.

Informationen om rådgivarna var en av flera uppgifter om Ryssland och Trumpkampanjen som fanns hos USA:s underrättelseväsende flera månader före valet i november. Den gavs vidare till FBI, enligt tidningen. Det är oklart om ryssarna verkligen försökte påverka rådgivarna eller bara pratade om det.

Flynn pressas på bevis

I dagsläget pågår flera utredningar om Rysslands agerande och huruvida Trumpkampanjen och Moskva varit i maskopi. Vid sidan av Flynn utreds bland andra Manafort.

Flynn kommer att tvingas lämna ut bevis till representanthusets underrättelsekommitté, sade den högt uppsatte demokraten Adam Schiff under onsdagen enligt Reuters, sedan Flynn vägrat att vara med i en utfrågning. Han har heller inte lämnat över dokument.