Arkivbild. En 51-årig tysk man har åtalats misstänkt för en över 30 år gammal mordbrand.
Arkivbild. En 51-årig tysk man har åtalats misstänkt för en över 30 år gammal mordbrand. Bild: Michael Probst

Nynazist åtalas för 30 år gammal mordbrand

För 31 år sedan anlades en brand på ett asylboende i Tyskland, vilket resulterade i att en man dog och flera skadades. Nu har en tysk man som då var aktiv nynazist åtalats för mordbranden.

ANNONS

En 51-årig tysk man står åtalad för att ha anlagt en mordbrand på ett asylboende i tyska Saarlouis, som inträffade för över 30 år sedan.

Ett 20-tal människor skadades när de försökte fly lågorna genom att hoppa ut genom fönstren på boendet. 27-åriga Samuel Yeboa, en asylsökande man från Ghana, befann sig på vinden och lyckades inte ta sig ut. Han fick svåra rök- och brännskador och dog några timmar senare på sjukhus.

Erkände brottet under grillkväll

Händelsen inträffade i september 1991 och redan direkt efter attacken misstänkte myndigheterna att dådet hade kopplingar till en grupp högerextrema personer. Men polisen kunde inte hitta någon misstänkt för dådet och året därpå lades fallet ner. Efter nya vittnesmål har nu fallet tagits upp igen.

ANNONS

Det var under hösten 2019 som en kvinna polisanmälde den nu 51-åriga misstänkta mannen, efter att han ska ha erkänt attacken under en grillkväll.

”Det var jag”, ska han ha sagt till henne.

”Och de fångade mig aldrig.”

51-åringen står nu nu anklagad för mord i ett fall och för mordförsök i 20 fall, samt mordbrand med dödlig utgång.

Högerextrema och rasistiska motiv

Den tyska åklagarmyndigheten anser att mannen haft med högerextrema och rasistiska motiv när han utfört brottet.

Enligt åtalet ska han några timmar innan mordbranden ha varit på en restaurang tillsammans med andra högerextremister. De satt och pratade om de rasistiskt motiverade kravallerna som utförts av nynazister i Hoyerswerda dagen innan. Enligt ett vittne ska en av personerna ha sagt: ”Något liknande borde brinna här.”

Mannen som står åtalad ska efter det ha åkt till bostaden under natten och hällt bensin på en trätrappa och tänt eld på den, varpå branden spred sig snabbt genom trapphuset.

LÄS MER:Kaffemugg löste 50 år gammalt mord

LÄS MER:Dansk frikänns för gammalt färjemord

LÄS MER:Fånge i Rumänien utreds för gammalt Tjörnmord

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS