Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sebastian Piñera lägger sin röst i en vallokal i Santiago.

Nygammal president leder i Chileval

Chiles näste president heter sannolikt Sebastián Piñera – igen. Miljardären styrde landet 2010–2014, och leder i rösträkningen efter presidentvalet.

Piñera ser dock inte ut att få de 50 procent av rösterna som krävs för att bli vald redan i första omgången. Högerpolitikern får enligt en tidig prognos från Radio Bio-Bio 36 procent. På andra plats ligger socialisten Alejandro Guillier med 23 procent rapporterar Reuters. Trea ligger vänsterkandidaten Beatriz Sánchez.

En andra valomgång mellan de två kandidater som får flest röster ska hållas den 17 december.

Turades om

En ekonomi på dekis och slitningar inom den styrande vänster-mittenkoalitionen har banat väg för en återkomst för högerpolitikern Sebastián Piñera, som inte var särskilt populär när han lämnade över till Michelle Bachelet för fyra år sedan.

Han hade då i sin tur tagit över från henne efter valet 2009. Vinner Piñera igen kommer de två ledarna alltså att ha turats om att styra landet sedan 2006.

- Folk gillar egentligen inte Piñera men ser det som ett resonemangsäktenskap, säger Patricio Navia, forskare vid New York University, till AP.

67-åringen är näringslivets favorit och han gick till val med löften om en investeringsplan som ska vända den ekonomiska utvecklingen. 2016 föll tillväxten i landet till 1,6 procent, den lägsta nivån på sju år.

Den största förklaringen är ett ras för priset på koppar. Chile är världens största kopparproducent och metallen står för halva landets export.

Den sittande regeringen har infört gratis utbildning, aborträtt, och genomfört stora omläggningar av både skatte- och arbetsmarknadssektorerna – men har ändå inte levt upp till förväntningarna. Michelle Bachelets son har dessutom varit inblandad i en korruptionsskandal.

Stannar hemma

Men det är sofflocket som tros ha varit valet för många chilenare i dag. Valdeltagandet har spåtts bli så lågt som 40–60 procent, när även ledamöter till senaten och kongressens underhus ska väljas.

Vinner Piñera följer Chile i spåren av andra latinamerikanska länder, som Argentina, Peru och Brasilien, som de senaste åren svängt till höger efter den vänstervåg som präglade kontinenten efter millennieskiftet.

Sebastián Piñera är den enda högerpolitiker som varit president i Chile sedan Pinochet störtades och demokratin återinfördes 1990.