Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Nyfödda offer i massflykten från Burma

400 barn har fötts på vägen när hundratusentals personer ur muslimska folkgruppen rohingya flyr Burma, skriver The Guardian. Många av dem dör bara några timmar eller några dagar gamla. Flyktingar som tagit sig till Bangladesh hotas nu av en svältkatastrof, larmar Rädda Barnen. – Vi gör vårt bästa för att hjälpa dem, men det överstiger vår förmåga, säger Mohd Mominul Haq som jobbar vid den överfulla flyktingförläggningen vid gränsen till tidningen.

25-åriga Suraiya Sultan vadade i leran vid gränsen till Bangladesh när hon fick värkar. En gränsvakt plockade upp henne i en båt där hon födde en dotter, skriver The Guardian. De båda fördes sedan till ett flyktingläger för att få hjälp.

Där, bland improviserade tält för flyktingfamiljer, myllrar det av liknande berättelser som dock inte slutade lika bra. Masum Bhadur, 28 år, förlorade sin son när han bara var några dagar gammal.

– Han hade feber och slutade inte skaka, berättar den traumatiserade mamman för tidningen.

Eftersom det inte finns någon gravplats i närheten begravde hon barnet i en närliggande skog. 

En annan kvinna visste inte vad hon skulle göra med sitt döda spädbarn. Efter att ha burit på det i två dagar la hon kroppen i floden Naf, sa hon till The Guardian. 

LÄS ÄVEN: Bakgrund: Förföljelserna mot rohingya

Svält och sjukdomar hotar

Enligt Manzur Kadir Ahmed, chef vid det medicinska centret i lägret, har kvinnor svårt att amma sina barn eftersom de själva inte får i sig tillräckligt med mat och vatten. Hundratusentals människor lever trångt i bristande sanitära förhållanden i de överfulla flyktinglägren vid gränsstaden Cox' Bazar i Bangladesh.

I fredags uppgav FN att två barn och en kvinna dog i tumultet som uppstod när en privat aktör delade ut kläder utanför lägret.

Rädda barnen skriver i sin senaste rapport att antalet flyktingar kan stiga till en miljon, varav 600 000 barn, vid årets slut. Organisationen varnar för att flyktingarna riskerar att dö av svält och sjukdomar om hjälpen inte når fram. 

– Många människor kommer fram hungriga, utmattade och utan mat och vatten, efter att ha flytt för sina liv. Jag är särskilt orolig att efterfrågan på mat, tak över huvudet, vatten och basala hygienprodukter inte kommer att tillgodoses på grund av det höga antalet människor i behov, säger Mark Pierce, hjälporganisationens landschef i Bangladesh i ett pressmeddelande. 

Även Unicef kallar för omedelbara insatser i området och har trappat upp sitt arbete på plats.

LÄS ÄVEN: Flyende rohingyer riskerar att svälta ihjäl

Får inte lämna flyktingboenden

Bangladesh har från sitt håll förbjudit flyktingarna att resa utanför flyktingförläggningarna, till och med om det handlar om att flytta in till sin familj eller vänner, skriver BBC. Transportbolag och förare har blivit instruerade att inte transportera flyktingar och hyresvärdar har blivit tillsagda att inte hyra ut boende till dem. 

Enligt flera analytiker handlar det om att förhindra att flyktingar blandas med lokalbefolkningen och blir osynliga för myndigheterna då målet är att de ska återvända till Burma.

För att förhindra en total humanitär katastrof har Bangladesh åtagit sig att bygga nya flyktingboende till 400 000 personer i närheten av gränsstaden Cox's Bazar. Bygget skulle ta tio dagar, något som många bedömare uppger vara orealistiskt. 

Man har också börjat inlett en kampanj för att vaccinera flyktingbarnen. 150 000 barn kommer att vaccineras för mässling, röda hund och polio, säger en läkare vid ett statligt sjukhus i staden Cox's Bazar, för nyhetsbyrån AP.

Burma stoppar hjälp

Samtidigt finns det fortfarande människor kvar i Rakhine – delstaten som varit hem åt rohyngaminoriteten i Burma – dit hjälpen inte når fram på grund av att landet har stoppat internationella hjälporganisationer. Detta, uppger Human Rights Watch, innebär att 250 000 människor kvar i Rakhine har lämnats utan mat, vård och annat humanitärt bistånd. 

– Den humanitära katastrofen som Burmas säkerhetsstyrkor har skapat i Rakhine har förvärrats av myndigheternas ovilja att släppa in humanitära organisationer, säger Philippe Bolopion på Human Rights Watch. 

Sedan konflikten startade i slutet av sommaren har flera människorättsorganisationer anklagat Burmas militär för etnisk rensning. I flera rapporter vittnar flyktingar om nedbrända byar och mord på civila.

Militären har förnekat detta och säger att man försvarar sig mot terrorister som har attackerat polisposteringar och militärbaser. I slutet av augusti dödades 71 personer, varav 12 poliser, i en sådan attack. 

I Burma har rohingyer i årtionden nekats medborgarskap. Burmas regering är tydlig med att man inte kommer låta flyktingarna återvända till Rakhine. 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.