Nya Zeeland säger upp sin officiella trollkarl

Staden Christchurch har sedan 1998 haft en officell trollkarl anställd vid namnet ”The Wizard”. Trollkarlen har haft som arbetsuppgift att ”tillhandahålla trollkarlshandlingar och andra trollkarlsliknande tjänster”. Nu har staden valt att säga upp trollkarlen, rapporterar The Guardian.

ANNONS
|

Nya Zeelands ”The Wizard” som egentligen heter Ian Brackenbury Channell har varit anställd av staden Christchurch i 23 år. Mannen fått motsvarande 100 000 kronor per år för att ”tillhandahålla trollkarlshandlingar och andra trollkarlsliknande tjänster”.

Brackenbury Channell, som nu är 88 år, föddes i England men flyttade till Nya Zeeland 1976. Han bodde tidigare en period i Australien och arbetade bland annat på ett universitet i Perth. I Australien föddes även hans roll som trollkarl.

”The Wizard” har snarare än att utöva magi fungerat som underhållare, provokatör och turistmagnet. Strax efter att han hade flyttat till Christchurch började ”The Wizard” uppträda på stadens gator och blev snabbt ett stående konstnärligt inslag i stadens gatubild och mycket uppskattad av allmänheten.

ANNONS

Premiärministern bad om hans tjänster

1988 ska han ha besökt en event för lantbrukare i en stad i närheten av Christchurch som drabbats av svår torka. Under eventet ska han ha utfört en ”regndans” och enligt hans egen utsaga ska det ha börjat regna bara timmar efter dansen, uppger CNN.

Hans popularitet blev så stor att han 1990 tillfrågades av landets dåvarande premiärminister att bli ”trollkarl av Nya Zeeland”.

”Jag är orolig för att dina trollkarlstjänster inte står till förfogande för hela nationen. Jag föreslår därför att du snarast överväger mitt förslag att bli trollkarl i Nya Zeeland, Antarktis och relevanta havsområden ... det kommer utan tvekan att göra skillnad när det kommer till trollformler, magi, förbannelser och andra övernaturliga fenomen som ligger utanför premiärministerns kompetens”, står det i brevet från premiärministern Mike More.

Trollkarlen: Passar inte stadens ”vibe”

Åtta år efter brevet från landets premiärminister blev han officiellt anställd i Christchurch som trollkarl. Enligt CNN ska en talesperson för staden sagt att hans arbetsuppgifter innebär att hjälpa till med att göra reklam för lokala event och turismen i staden. Han ska också ha varit med och välkomnat officiella besökare till staden.

Nu efter över 20 års tjänstgöring säger staden upp kontraktet med sin trollkarl. Enligt The Guardian vill man testa nya sätt att göra reklam för Christchurch som ger en mer mångsidig bild av staden.

ANNONS

Trollkarlen själv menar att de inte längre vill betala för hans tjänster för att han inte passar stadens ”vibe”.

– Det innebär att jag har blivit gammal och tråkig men det finns ingen annan som mig i Christchurch säger han till The Guardian.

LÄS MER:Australiensk man fejkade hajvarningar

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS