Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Jeff Sessions håller ett tal i Philadelphia på fredagen.

Nya uppgifter om Sessions ryssmöten

Det blåser på nytt kring USA:s justitieminister Jeff Sessions efter tidningsuppgifter om att han visst diskuterade valrelaterade frågor med Rysslands USA-ambassadör.

The Washington Post rapporterar att den ryske ambassadören Sergej Kisljak sagt till sina chefer att han diskuterat valrelaterade frågor när han träffade Jeff Sessions under presidentvalskampanjen förra året.

Tidningen hänvisar till anonyma källor som berättar hur underrättelsetjänsten snappat upp Kisljaks beskrivning av sina möten med Sessions, senator som rådgav Donald Trump under stora delar av valrörelsen och som nu är USA:s justitieminister.

Sessions står efter tidningens uppgifter fast vid sin tidigare försäkran att han aldrig haft några samtal med ryska företrädare om valkampanjen, enligt justitiedepartementets talesperson Sarah Isgur Flores.

Attackerades av Trump

Sessions berättade inte om mötena med Sergej Kisljak i den senatsutfrågning som föregick hans godkännande som minister, och fick i veckan frän kritik från presidenten själv för att han diskvalificerat sig i ryssutredningen.

Trump sade i en tidningsintervju att han ångrar valet av Jeff Sessions som justitieminister – om han hade vetat att Sessions skulle vara jävig hade han aldrig valt honom.

Sessions själv sade på en pressträff efter intervjun att han stannar kvar på sin post "så länge det är lämpligt".

Trumps första tid vid makten har överskuggats av relationen till Ryssland, och de amerikanska medierna fortsätter att komma med nya avslöjanden.

Flera utfrågningar

I den amerikanska kongressen gör både senaten och representanthuset egna utredningar av anklagelserna om att Ryssland blandat sig i valrörelsen.

Jared Kushner, rådgivare och svärson till Trump, kommer att höras av representanthusets underrättelseutskott på tisdag.

Dagen före ska han frågas ut av senatens underrättelseutskott om sina kontakter med ryska företrädare.

På onsdag är Trumps son, Donald Trump jr, och hans tidigare kampanjchef Paul Manafort kallade att vittna inför senatens rättsutskott i en öppen utfrågning.

De håller nu på att förhandla om villkoren. De båda har nu gått med på att förhandla om de ska intervjuas enskilt inför utfrågningen, och eventuellt överlämna dokument, enligt utskottet. Enligt utskottets ordförande kommer de i nuläget inte att tvingas vittna.

Trump jr och Manafort hade förra året ett möte i Trump Tower i New York med en rysk advokat som beskrevs som regeringsanknuten, och som skulle ha komprometterande information om Trumps motståndare i presidentvalet, Hillary Clinton.

Uppgifterna om mötet slog ned som en bomb i Washington förra veckan. Även Kushner deltog.