Nya uppgifter om Flynns rysskontakter

ANNONS
|

Michael Flynn har tidigare medgett att han pratade med den ryske ambassadören Sergej Kisljak i Washington, men förnekat att de diskuterat sanktioner. Men nu säger hans talesperson att Flynn "antytt att trots att han inte har något minne av att ha diskuterat sanktioner, kan han inte vara säker på om ämnet togs upp".

Privatpersoner får inte blanda sig i utrikespolitiken, enligt amerikansk lagstiftning. Men lagen från 1799 som går under namnet Logan Act kan vara svår att tillämpa eftersom ingen hittills har åtalats utifrån den.

Den 29 december klargjorde dåvarande president Barack Obama att 35 ryska diplomater skulle utvisas och sanktioner införas eftersom Ryssland pekats ut för cyberattacker i samband med presidentvalet.

ANNONS

Samtidigt gick telefonen varm mellan Michael Flynn och Sergej Kisljak. Dagen efter, den 30 december, meddelade Rysslands president Vladimir Putin att landet inte skulle svara med att utvisa motsvarande antal amerikanska diplomater – trots att den ryske utrikesministern föreslagit ett öga för öga, tand för tand-svar.

TT

Fakta: Michael Flynn

Flynn är pensionerad generallöjtnant och tidigare chef för den militära underrättelseorganisationen DIA – en post som han tvingades bort från 2014 av tidigare president Barack Obamas regering.

Den Rhode Island-födde 57-åringen har verkat på fältet i Irak och Afghanistan. Han är registrerad demokrat men ställde sig tidigt bakom Trumps presidentkampanj och har regelbundet gett honom råd.

Michael Flynn höll 2015 ett betalt tal för den Kreml-finansierade tv-kanalen Russia Today och vid kanalens party i Moskva satt han bredvid Ryssland president Vladimir Putin – en händelse som blev omskriven när Flynn erbjöds tjänsten som nationell säkerhetsrådgivare.

ANNONS