Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild från en av Harry Potter-filmatiseringarna. Många roas över att termen ”purebloods” går att relatera till författaren J.K. Rowlings böcker om Harry Potter. I serien används termen för att beskriva de trollkarlar och häxor med föräldrar som också besitter magiska krafter.  Bild: Courtesy of Warner Bros Pictures
Bild från en av Harry Potter-filmatiseringarna. Många roas över att termen ”purebloods” går att relatera till författaren J.K. Rowlings böcker om Harry Potter. I serien används termen för att beskriva de trollkarlar och häxor med föräldrar som också besitter magiska krafter. Bild: Courtesy of Warner Bros Pictures

Nya trenden på Tiktok – antivaxxare vill kallas ”renblodiga”

"Från och med nu vägrar jag att bli kallad ovaccinerad. Jag vill att alla istället kallar mig för ’renblodig’”, säger en användare på plattformen Tiktok. De senaste dagarna har allt fler användare på Tiktok som tidigare delat filmer där de motsätter sig vaccinering mot coronaviruset börjar referera till sig själva som ”purebloods” på svenska ”renblodig”.

Enligt USA:s motsvarighet till Folkhälsomyndigheten så är 54,2% av landets befolkning fullvaccinerade mot covid-19. Skillnaderna mellan olika områden i landet är dock stora och framförallt i flera södra delstater är vaccinmotståndet utbrett.

Tidigare i september tog den amerikanska presidenten nya krafttag för att få fler att vaccinera sig.

– Ovaccinerade överbefolkar våra sjukhus och lämnar inte plats åt de med hjärtattacker eller cancer. Vi har varit tålmodiga men vårt tålamod börjar ta slut och er vaccinationsvägran har kostat oss alla, sade president Joe Biden i ett tal den 9 september.

Nya vaccinkrav i landet

De nya kraven i landet innebär bland annat att företag med mer än 100 anställda måste se till att deras personal är fullvaccinerade eller testas varje vecka mot covid-19. Landets president kräver också att federala anställda, statligt anställda entreprenörer och sjukvårdsanställda som arbetar inom den statliga sjukvården vaccinerar sig, skriver nyhetsnätverket The Conversation.

@pb_lyndsey00marie Just my thoughts…. #harrypotter #pureblood #36SecondsOfLightWork #unvaccinated #covid19 #foryou ♬ Sweet Dreams - PuppetMaster

Nu har en ny trend spridit sig bland de som motsätter sig covid-19-vaccination i landet. På sociala medier, bland annat plattformen Tikok, har vaccinmotståndare börjat kalla sig själva för ”purebloods” och använder hashtaggen under sina filmer.

@foxxxie__

♬ sunet original - v.ira

@skankmeeks #duet with @shelbylynnloftis #purebloods ♬ sunet original - v.ira

Men kritiken från andra användare lät sig inte vänta. Många roas över att termen ”purebloods” går att relatera till författaren J.K. Rowlings böcker om Harry Potter. I serien används termen för att beskriva de trollkarlar och häxor med föräldrar som också besitter magiska krafter. Andra drar referenser till nazismens tankesätt om att dela in människor efter olika raser där en ras ses som överlägsen andra.

@kitkatkandykid J.K. Rowling is still TERF trash too 🤷 #covid19 #getvaccinated #wearamask #purebloods ♬ Harry Potter Theme Song - Ost

LÄS MER: Åtta livsfarliga Tiktok-trender

LÄS MER: Tiktok-användare saboterar abortsajt – med memes och porr

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.