I början av maj publicerades den amerikanska studien i den vetenskapliga journalen The Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
I början av maj publicerades den amerikanska studien i den vetenskapliga journalen The Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Bild: Christine Olsson/TT

Nya studien: Ökad hjärnaktivitet vid dödsstunden

Livet passerar i revy och ett ljus i slutet av tunneln. Teorierna kring vad som händer när en människa dör är många – men nu kan amerikanska forskare ha nått ett genombrott.

ANNONS
|

Frågan om vad som händer när man dör har följt med mänskligheten sedan urminnes tider. Personer som haft nära döden-upplevelser har vittnat om att ljuvlig musik spelades i samband med att livet passerade i revy och att ett ljus gick att se i slutet av en tunnel, men än så länge har det inte funnits något vetenskapligt underlag. Nu meddelar amerikanska forskare att de kan ha fått ett genombrott i jakten på en av livets stora gåtor.

I början av maj publicerades en ny amerikansk studie i den vetenskapliga journalen The Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) som kan ge indikationer på vad som faktiskt händer vid dödsögonblicket.

ANNONS

Forskarna i studien har försökt svara på frågan om det är möjligt för hjärnan att aktiveras av den döende processen. Genom att mäta hjärnaktiviteten hos fyra döende komapatienter före och efter att deras respiratorer kopplats bort kunde forskarna konstatera att aktiviteten ökade i vissa fall då andningen upphörde.

Kan inte dra några slutsatser

Två av patienterna fick en ökad hjärtfrekvens och en ökning av så kallade gammavågor – de frekvensmässigt högsta hjärnvågorna som associeras med medvetenhet. Liknande aktivitet kan även ses hos människor i drömlika tillstånd.

Jimo Borjigin, neuroforskare vid University of Michigan Medical School, var en av de som ledde studien.

– Det här är kanske den första studien som verkligen visar sekund för sekund hur hjärnan dör, säger hon till Live Science.

Till Aftonbladet säger Niklas Nielsen, professor i anestesi och intensivvård vid Lunds universitet, att studien är spännande men att det inte går att dra några slutsatser.

– Det stämmer att gammavågor är relaterade till någon form av medvetenhet. Men EEG är som en elektrisk ögonblicksbild av den yttersta delen av hjärnans cellager, vi kan inte dra några slutsatser utifrån det. Bara för att man ser gammavågor i detta läge betyder det inte att vi har ett medvetande, säger han till tidningen.

ANNONS

Alla patienternas familjer gav tillåtelse till att koppla ur respiratorerna varpå patienterna fick hjärtstopp och avled.

LÄS MER:Tungt forskningsinstitut flyttas till Göteborg

LÄS MER:Hitta släkten genom dna-test

LÄS MER:Forskaren: 70-plussare får bara vara med i Antikrundan

ANNONS