Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

FN-sändebudet Martin Griffiths.

Nya strider medan FN planerar för Jemenfred

FN planerar att skapa ett "robust övervakningssystem" med observatörer på plats i Jemen för att se till att överenskommelsen från förhandlingarna i Sverige verkligen följs. Att det kan behövas visas av att nya strider brutit ut i utkanten av hamnstaden al-Hudaydah.

- Ett robust och kompetent övervakningssystem är inte bara grundläggande. Det är också något som behövs akut och båda parterna har sagt till oss att de skulle välkomma det väldigt mycket och verkligen är beroende av det, säger det särskilde sändebudet Martin Griffiths inför FN:s säkerhetsråd på fredagen.

Kriget har rasat sedan 2014, men trappades upp 2015 när Saudiarabien gav sig in i konflikten och flygbombningarna intensifierades med stora civila kostnader som följd. Nu är situationen i Jemen världens största humanitära katastrof.

Nya strider

Den viktigaste överenskommelsen mellan de Iranstödda Huthirebellerna och Jemens saudiskstödda regering under fredssamtalen på Johannesbergs slott norr om Stockholm gäller ett eldupphör i och omkring den strategiskt viktiga al-Hudaydah. Samtliga styrkor ska dras tillbaka både från hamnen och från staden. Det blir det första tillbakadragandet av styrkor under konflikten, konstaterade Griffiths.

Om överenskommelsen blir verklighet kan matleveranser till hamnen ge lindring till 14 miljoner människor som står inför svält.

Men i en konflikt där tidigare överenskommelser brutits gång på gång och där misstron är enorm vill alltså båda parterna få till ett övervakningssystem.

Invånare i al-Hudaydah rapporterar också att nya strider utbröt i utkanten av staden på fredagskvällen, dagen efter överenskommelsen. Enligt ett vittne hördes eldgivning med automatvapen och robotar som detonerade i de östra delarna medan andra rapporterar om artillerield i de södra delarna.

"På fältet snart"

Ett sådant skulle kräva en resolution i säkerhetsrådet och enligt Griffiths pågår planeringen. Det är den pensionerade nederländske generalmajoren Patrick Cammaert som är tänkt att leda en styrka fredsobservatörer på plats.

- Att vara närvarande på fältet snart är en viktig del av det förtroende som behövs för genomföra den här överenskommelsen, säger Griffiths.

Saudiarabien hyllar överenskommelsen som slöts i Sverige, enligt den statliga nyhetsbyrån SPA.

"Kungadömet är fortsatt engagerat i sökandet efter en politisk lösning i Jemen som garanterar landets säkerhet och stabilitet", skriver Saudiarabiens kung Salman och kronprins Mohammed bin Salman i ett uttalande.