Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Yvonne Åsell/SvD/TT
Bild: Yvonne Åsell/SvD/TT

Nya satellitbilder från Nordkorea oroar

Förändrar Nordkorea sin kärnvapenuppbyggnad? Ja, anser militära strateger som analyserar nya satellitbilder. Nej, anser Sydkoreas ledning. Donald Trumps inbjudan till Kim Jong-Un ligger kvar.

Samtalen mellan Donald Trump och Kim Jong-Un i Singapore i juni skedde i en vänskaplig ton och utmynnade i en gemensamt uttryckt inriktning om att Nordkorea skulle avveckla sina kärnvapen.

Överläggningarna sedan dess har varit hackiga mellan den nordkoreanska ledningen och den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo, försvarsminister James Mattis och högt uppsatta diplomater. Det finns en skepsis bland amerikanska säkerhetsanalytiker och experter på Nordkorea med innebörden att Nordkorea agerar som alltid. Kärnvapenupprustningen fortsätter oberoende av vad som sägs eftersom den uppfattas som den främsta försvarsstrategin.

Sydkoreas president Moon Jae-In är arkitekten bakom den uppmjukade inställningen till Nordkorea och Moon har flera gånger överlagt med Kim både vid den 38:e breddgraden, som delar nord och syd, och i den nordkoreanska huvudstaden Pyongyang. Moon fortsätter den solskensdiplomati som flera presidenter före honom med mindre framgång ägnat sig åt. Häromdagen monterade både Nord- och Sydkorea ned befästningar vid gränsen med hänvisning till att klimatet förbättrats mellan de forna fienderna.

Det finns en viss misstro mot Moons positiva beskrivningar av Nordkoreas avsikter. Men Kina tillhör de länder som tar fasta på de löften från Nordkorea som Moon förmedlar. Med de försäkringarna ser Kina möjligheten att i tysthet lätta på de internationella sanktioner som införts mot Nordkorea och som i Kinas fall handlar om leveranser av olja och andra förnödenheter som Nordkorea är i behov av. Att så är fallet förnekas dock av Kina som har ännu tätare kontakter med den nordkoreanska regimen än vad Sydkorea har.

Även President Donald Trump väljer att tolka uttalanden från Nordkoreas ledning positivt, trots att utrikesminister Pompeo vid flera tillfällen ställt in besök i Nordkorea med hänvisning till att de inte uppfattas som fruktbärande för tillfället.

Trump har många gånger uttryckt sin förtjusning över Kim Jong-Un och gått så långt att han sagt att han älskar den nordkoreanske ledaren. Trump har inbjudit Kim till USA utan att ett datum bestämts. Någon gång första halvåret 2019 finns med i planeringen. Men dessförinnan väntas de två ha ett nytt möte, var är oklart.

De nya satellitbilderna från Nordkorea kan sätta käppar i hjulet om det visar sig att tolkningen av dem är korrekt. På bilderna finns en rad platser utmärkta som kan vara nyligen etablerade kärnvapenanläggningar i bergsmassiv. Här syns byggnader ovan jord men medeldistansvapen och mobila avfyrningsramper antas vara dolda i underjordiska bunkrar.

Om detta är riktiga bedömningar kan Nordkorea ha lagt om sitt kärnvapenprogram och skaffat en ny inriktning. I samband med toppmötet i Singapore meddelade nordkoreanerna att flera kända anläggningar skulle läggas ned. Några sprängdes också med internationella journalister på plats som på avstånd kunde bevittna det som framställdes som ett första led i en nedmontering.

De nya bilderna tolkas som att Nordkorea överger fasta installationer och avskjutningsplatser och istället satsar på mobila avfyrningsramper som enkelt kan tas ut ur underjordiska bunkrar och som kan användas vid avfyrning av missiler. Denna strategi är både smidigare och mindre sårbar eftersom de mobila enheterna lätt kan förflyttas och antagligen inte upptäcks förrän missilerna är på väg.

Nordkorea kommenterar inte de amerikanska uppgifterna. Sydkorea tonar ned och säger i ett officiellt uttalande att det som syns på bilderna inte är något nytt utan känt sedan tidigare. Internationella experter påpekar att även om anläggningarna skulle ha funnits tidigare finns möjligheten att de uppgraderas i tysthet och ersätter de äldre som på många sätt tros ha tjänat ut. Nordkorea har tidigare stängt anläggningar under internationellt överinseende, bara för att modernisera och starta dem igen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.