Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Arkivbild.

Nya sanktioner mot Ryssland efter giftattack

USA inför nya sanktioner mot Ryssland, med anledning av nervgiftattacken mot ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal i Storbritannien tidigare i år. Om sanktionerna införs fullt ut kan det få omfattande konsekvenser för handel och diplomati mellan de två stormakterna.

Enligt Washington låg Kreml bakom angreppet i Salisbury i mars, uppger högt uppsatta regeringsföreträdare för NBC News. Utrikesminister Mike Pompeo ska ha godkänt beslutet att formellt peka ut Ryssland som ansvarigt för giftattacken.

USA:s utrikesdepartement bekräftar att den ryska regeringen betraktas som skyldig till mordförsöken.

"Regeringen i den ryska federationen har använt kemiska eller biologiska vapen i strid med internationell rätt, eller har använt dödliga kemiska eller biologiska vapen mot sina egna medborgare", skriver Heather Nauert, talesperson för amerikanska UD i ett uttalande enligt nyhetsbyrån Reuters.

Flera steg

Sanktionerna införs i flera steg med stöd i en amerikansk lag som ska förhindra användning av kemiska och biologiska vapen. Framtida export av varor för hundratals miljoner dollar till Ryssland kan komma att stoppas, uppger en UD-källa för NBC News.

En andra våg av sanktioner kan aktiveras om tre månader om inte Ryssland ger trovärdiga försäkringar om att inte använda kemiska vapen i framtiden samt tillåter FN-ledda inspektioner. Dessa sanktioner kan innebära att de diplomatiska relationerna nedgraderas, att rysk flygtrafik till USA stoppas och möjligheten att stoppa mer eller mindre all export och import till respektive från Ryssland, enligt NBC:s källa.

Hittades på bänk

66-årige Sergej Skripal och hans 33-åriga dotter Julia Skripal hittades kraftigt medtagna på en parkbänk i Salisbury den 4 mars. De fördes till sjukhus, och inledningsvis var deras tillstånd kritiskt, med misstänkta hjärnskador. De återhämtade sig senare. Utredningen visade att de utsatts för nervgiftet Novitjok, som utvecklats i dåvarande Sovjetunionen.

Drygt tre månader efter att Skripal och hans dotter förgiftades i Storbritannien kom en man och en kvinna in till sjukhus i närliggande Amesbury med liknande symtom. Kvinnan avled åtta dagar senare.

Utredningen visade att även paret i Amesbury förgiftats av Novitjok, men troligtvis av misstag.