Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Partiet Legas ledare Matteo Salvini på väg till ett möte i onsdags i Quirinalpalatset i Rom med president Sergio Mattarella. I veckan fortsätter samtalen om att bilda en ny regering.

Nya samtal om italiensk regering

Över en månad efter parlamentsvalet i Italien står landet fortfarande utan regering. I veckan väntas president Sergio Mattarella inleda en ny samtalsrunda med partierna i mitten-högerkoalitionen och den populistiska Femstjärnerörelsen.

Italiens tre största högerpartier enades i söndags om att hålla enad front i en ny förhandlingsrunda om regeringsmakten. De trotsar därmed den populistiska Femstjärnerörelsen, som vill splittra partierna för att bilda en koalitionsregering.

I valet den 4 mars blev Femstjärnerörelsen största parti med 32 procent, medan en högerallians med Lega, Italiens bröder och förre premiärministern Silvio Berlusconis Forza Italia tillsammans fick fler röster, 37 procent. Ledarna för dessa tre partier visade efter ett möte i Berlusconis residens i söndags nära Milano enighet inför veckans samtal. De gör anspråk på premiärministerposten och insisterar på att deras vallöften ska hållas, med skattesänkningar, jobbskapande åtgärder och ett stopp för illegal invandring.

Skippa Berlusconi?

Trots den enade fasaden har det spekulerats vitt och brett om att mitten-höger-alliansens största parti Legas ledare Matteo Salvini i slutänden kommer att dumpa Berlusconi till förmån för en pakt med Femstjärnerörelsen. Det skulle populistpartiets ledare Luigi Di Maio välkomna, har han sagt. Han kan också tänka sig att styra tillsammans med Demokratiska partiet (PD), som förlorade valet och regeringsmakten. Men Di Maios inviter har hittills fått kalla handen.

PD säger sig vilja gå i opposition medan Lega-ledaren Salvini hittills vägrat bryta med Berlusconi. Salvini utestänger PD men inte populisterna.

- Om det ska göras något försök så är det med Femstjärnerörelsen, sade Salvini i söndags till tidningen Corriere della Sera.

"Skippa Berlusconi"

Di Maio replikerade via ett meddelande på Facebook, där han förklarade att de allierade mitten-högerpartierna inte kommer att få stöd av Femstjärnerörelsen. Budskapet: Skippa Berlusconi och ring mig sen.

"När Salvini beslutar sig för att han vill regera för Italiens bästa kan han ringa oss. Vi kommer då att meddela om vi fortfarande är tillgängliga för ett samarbete".

Om partierna inte kommer överens kan presidenten utlysa nyval.