Nya ryska taktiken: Ballonger ska störa ukrainskt luftvärn

I en intervju med nyhetsbyrån AP säger Mychajlo Podoljak, en av president Volodymyr Zelenskyjs närmsta rådgivare, att Ryssland har börjat skicka ut ballonger över Ukraina.
Poängen tros vara att överväldiga det ukrainska luftvärnet, för att på så sätt öka chanserna att träffa infrastruktur.

ANNONS
|

Det var tidigare i veckan som sex ballonger syntes på himlen ovanför Kiev, enligt den militära administrationen i huvudstaden. Samtliga sköts ner, men vad de gjorde där var från början inte tydligt. Militäradministrationen slog dock fast att de tillhörde Ryssland.

I en intervju med AP, publicerad på torsdagen, säger president Zelenskyjs rådgivare Mychajlo Podoljak att huvudteorin just nu är att ballongerna främst var tänkta att förvirra landets robotförsvar.

– De vill överväldiga vårt luftvärnssystem för en extra chans att träffa infrastrukturanläggningar, säger Podoljak till nyhetsbyrån.

Del av en ny taktik

Ryssarna ”byter taktik”, säger Podoljak, och tillägger att den ukrainska försvarsmakten vidtar åtgärder för att anpassa sig till de nya strategierna. Enligt AP var ballongerna utrustade med reflektorer för att missleda luftvärnssystemen.

ANNONS

– Fienden vill att våra försvarssystem slösar ammunition på de här ballongerna, som för Ryssland inte kostar särskilt mycket, säger luftvapnets talesperson Jurij Ihnat till nyhetsbyrån.

Som en del av samma strategi hävdar Ukraina även att Ryssland börjat avfyra ”lösa” raketer, som inte innehåller något sprängmedel. Och kanske är det en effektiv taktik – under natten till torsdag avfyrade Ryssland 36 robotar mot Ukraina, varav 16 sköts ner. Det är en lägre siffra än normalt, enligt AP.

Ber om mer ammunition

Ukraina ber återigen om mer ammunition för att mota bort de ryska attackerna och få ett avslut på kriget. Enligt Podoljak har man i nuläget inte tillräckligt, och det är Ryssland som vinner på att striderna drar ut på tiden, inte Ukraina.

– Ett utdraget krig innebär en långsam död för Ukraina, säger Podoljak och utvecklar:

LÄS MER:Zelenskyj hade önskat mer stöd före invasionen

LÄS MER:Talibaner bannlyser p-piller – barnmorskor hotas

LÄS MER:USA-myndighet: Allvarliga sårbarheter i Apples produkter

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS