Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frankrikes ledare Emmanuel Macron deltog på fredagen i OS-invigningen i Tokyo. På hemmaplan möter hans tuffa åtgärder mot den nay varianten av coronaviruset protester. Det kan påverka utgången av nästa års preidentval..  Bild: Ludovic Marin
Frankrikes ledare Emmanuel Macron deltog på fredagen i OS-invigningen i Tokyo. På hemmaplan möter hans tuffa åtgärder mot den nay varianten av coronaviruset protester. Det kan påverka utgången av nästa års preidentval.. Bild: Ludovic Marin

Nya nedstängningar och protester

Island är ett av flera länder som skärper restriktionerna för att hejda spridning av deltaviruset. I Frankrike och Australien tryter tålamodet hos många som demonstrerar.

Smittan avtog och Island öppnade i juni sina gränser för resande som var vaccinerade. Men på grund av deltavarianten har läget åter försämrats. De senaste veckorna har över 350 fall konstaterats, de flesta av denna indiska mutation, och nu införs på nytt åtgärder mot covid-19, bland annat tvång för munskydd inomhus. Restauranger och barer får inte ha öppet längre än till klockan 23. Dessutom krävs ett högst 72 timmar gammalt negativt testresultat för att komma in i landet.

Människor tvingas vända vid en av vägarna in till Hanoi efter att man infört en 15 dagar lång nedstängning. Bild: Hieu Dinh
Människor tvingas vända vid en av vägarna in till Hanoi efter att man infört en 15 dagar lång nedstängning. Bild: Hieu Dinh

I Vietnams huvudstad Hanoi, med åtta miljoner invånare, tvingas invånarna stanna hemma i 15 dygn i det senaste försöket att förhindra att coronavirusutbrottet sprids ytterligare i landet. Hanois centrum var på lördagen tomt och butikerna stängda, enligt nyhetstelegrammen. Vägspärrar blockerade infartsvägarna.

LÄS MER: Hanoi stänger ner efter virusrekord

Tredjedel av vietnameserna omfattas

En tredjedel av Vietnams 100 miljoner invånare omfattas av de nya nedstängningarna. Över 7 000 nya fall av smitta registrerades i landet under fredagen. Det är tredje gången på en vecka som landet sätter nytt rekord i antal registrerade smittofall per dygn.

Vaccinationstakten är låg – bara knappt 4,5 miljoner doser har använts, skriver TT. Vietnam lägger normalt in alla smittade på sjukhus, även om undantag görs. Det belastar sjukvården.

Tusentals demonstranter hade samlats vid Place du Trocadero i närheten av Eiffeltornet i Paris. Bild: Rafael Yaghobzadeh
Tusentals demonstranter hade samlats vid Place du Trocadero i närheten av Eiffeltornet i Paris. Bild: Rafael Yaghobzadeh

LÄS MER: Macron i Tokyo för OS-invigningen

I Frankrike hölls på lördagen demonstrationer mot de stränga regler som Nationalförsamlingen röstat igenom. Det blir en av Europas hårdaste lagstiftningar. Det blir obligatoriskt för sjukvårdspersonal att vaccinera sig från den 1 augusti. För att komma in på barer, restauranger och museer måste man visa upp ett vaccinpass.

– Vi försvarar den franska friheten, sade en demonstrant som ansåg att lagarna strider mot fransmännens lagstadgade frihet, enligt ekots utsända Cecilia Blomberg.

I Australien krävde under lördagen tusentals demonstranter i centrala Sydney ett slut på nedstängningarna. I delstaten New South Wales registrerades 163 nya smittofall under fredagen, den högsta siffran på ett dygn under det pågående utbrottet av deltavarianten. Men det avskräckte inte de tusentals som utan munskydd protesterade i centrala Sydney, skriver TT.

Visst tumult uppstod, enligt polisen

Arrangörerna hade nekats demonstrationstillstånd. Enligt gällande regler får högst två personer träffas utomhus för att motionera. Polisen försökte stoppa demonstranterna och visst tumult bröt ut. Polisen uppgav att "ett antal personer" greps.

Demonstranter och polis drabbade samman i Sydney under lördagen. Bild: Mick Tsikas
Demonstranter och polis drabbade samman i Sydney under lördagen. Bild: Mick Tsikas

New South Wales hälsoansvarige Brad Hazzard sade vid en presskonferens att han tyckte demonstrationen var riktigt löjlig:

– Just nu stiger talen något oerhört och så har vi folk som tror att det är okej att gå ut och trängas på en demonstration.

Även i Melbourne demonstrerade något tusental personer.

LÄS MER: Tusentals tågade mot Sydneys lockdown

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.