Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Nya kravaller i Nederländerna – minst två får sjukhusvård

Minst två personer har förts till sjukhus efter att polis avlossat varningsskott under protester i Rotterdam i Nederländerna på fredagen. På lördagen bröt nya kravaller ut.

För andra dagen i rad har kravaller brutit ut i Nederländerna i protest mot utökade restriktioner. I Haag har personer kastat sten, tänt eld på cyklar och avfyrat fyrverkerier. Tidigare på dagen samlades tusentals demonstranter i bland annat Amsterdam.

Minst sju personer greps på lördagskvällen i Haag efter att ungdomar startat bränder och kastat fyrverkerier mot polisen, rapporterar internationella nyhetsbyråer. Oroligheter rapporteras även från staden Urk och från den sydöstra provinsen Limburg, enligt lokala medier.

Demonstranterna protesterar mot nya restriktioner och regeringens planer på att tillåta verksamheter att neka ovaccinerade tillträde. Alla måste vara helt vaccinerade, ha återhämtat sig från covid-19 eller ett bevis på ett negativt test.

På fredagen

På fredagen ska flera personer ha skrikit ”frihet”, kastat stenar mot polisen och räddningstjänsten och satt eld på flera elsparkcyklar.

Runt 50 personer har gripits efter fredagens Rotterdamkravaller, ungefär hälften av dem är minderåriga, enligt polisen. Stadens borgmästare Ahmed Aboutaleb har beskrivit kravallerna som en "våldsorgie".

– Polisen kände sig tvungna att dra sina vapen i självförsvar, sade han enligt AFP tidigt på lördagsmorgonen.

Polisen ska ha avlossat varningsskott och använt en vattenkanon i försök att skingra hundratals personer.

På Twitter skrev den lokala polisen att ”det fanns skador i samband med skotten”, enligt tidningen The Guardian. Det är något som flera medier bekräftar, däribland tidningen Reuters.

Tre personer vårdas på sjukhus

– Vi avlossade varningsskott och det avlossades också direkta skott eftersom situationen var livshotande, säger polisens talesperson Patricia Wessels till Reuters och fortsätter:

– Vi vet att minst två personer skadades, troligen till följd av varningsskotten, men vi måste undersöka de exakta orsakerna ytterligare.

På lördagskvällen framkom det att minst tre personer vårdas på sjukhus, men det är oklart hur illa de skadade är. Enligt Reuters, som hänvisar till uppgifter från myndigheter, är tillståndet för tre personer allvarligt.

Senast i januari bröt ett liknande upplopp ut i Rotterdam och andra städer i landet efter att regeringen meddelade att en nedstängning var aktuell.