Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/14

Nya hot från Nordkorea – ska intensifiera kärnvapenprogram

"USA kommer att känna en smärta de aldrig någonsin känt förut", sa Nordkoreas FN-ambassadör, Han Tae Song, i diktaturens första kommentar på Säkerhetsrådets beslut att skärpa sanktionerna mot Nordkorea efter landets senaste provsprängning av en vätebomb. Nu svarar Sydkorea – med test av Saab-robot.

Nordkorea hotade under natten till onsdag att öka takten i sina vapenprogram som svar de "onda" sanktionerna som FN:s säkerhetsråd röstat igenom efter diktaturens senaste kärnvapentest.

"Antagandet av en ytterligare olaglig och ond resolution om sanktioner, styrt av USA, fungerar som ett tillfälle för DPRK (Nordkorea) att verifiera att vägen som landet har valt är helt rätt", heter det i ett uttalande från landets utrikesdepartement och som publiceras av den statliga nyhetsbyrån KCNA. Nordkorea kommer nu att "fördubbla insatserna" för att "skydda landets suveränitet och rätt till existens".

Sydkorea svarar

Sydkorea uppger på onsdagsmorgonen att man genomfört de första skarpa övningarna för en avancerad kryssningsrobot som skjuts från luften. Roboten tillverkas av Taurus, ett samägt bolag mellan tyska MBDA och svenska Saab Dynamics.

Enligt sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap sköts roboten i väg från ett F-15K-plan, flög 400 kilometer och träffade ett mål. Enligt Yonhap kan roboten slå ut mål i hela Nordkorea inom 15 minuter, om den skjuts i väg nära gränsen. Testet är enligt Sydkorea ett svar på Nordkoreas sjätte kärnvapentest den 3 september.

Samtidigt uppger Sydkoreas atomsäkerhetsorgan att man sett spår av en radioaktiv isotop av gasen xenon.

– Det var svårt att se hur kraftigt kärnvapentestet var med den mängd xenon som upptäcktes, men vi kan säga att xenonen kom från Nordkorea, säger Choi Jongbae vid organet.

Nordkoreas sjätte kärnvapentest har fördömts internationellt, och i måndags antog FN:s säkerhetsråd nya sanktioner.

"Halshuggarenhet" ska sätta skräck i diktatorn

"Det är den bästa typ av avskräckningsmetod vi kan ha, i brist på egna kärnvapen, är att få deras ledare att frukta för sitt eget liv", sa en av Sydkoreas främsta militärstrateger, generalen Shin Won-Sik, innan han gick i pension 2015, enligt New York Times

Ett råd och strategi som Sydkoreanska försvarsmakten verkar ha tagit på allra största allvar. Landet har valt att släppa information om en specialtränad grupp, inofficellt kallad halshuggarenheten, vars huvudmål kommer vara att nå och döda Nordkoreas ledare KIm Jong Un. 

Med hjälp av mörkret

Sydkoreas försvarsminister, Song Young-moo, meddelande nyligen regerigen om att denna "halshuggarenhet" skulle vara färdigställd innan årets slut. Att Sydkorea väljer att offentligöra den här typen av militärstrategiska detaljer är ovanligt.

Syftet kan tänkas ses som ytterligare en strategi för att sätta skräck i diktatorn Kim Jong Un.

Kallar FN-sanktionerna olagliga

Nordkoreas FN-ambassadör gjorde klart att landet förkastar FN:s nya beslut som brottsligt, strax efter att resolutionen blivit offentlig.

– Min delegation fördömer i starkaste ordalag och avfärdar kategoriskt den senaste illegala resolutionen från FN:s säkerhetsråd, säger Han Tae Song, Nordkoreas ambassadör i Genève, enligt Reuters.

Sanktionerna innebär bland annat ett totalt exportförbud för textilier, att Nordkoreas import av råolja begränsas till nuvarande nivå, samt att importen av bensin och diesel minskas.
De antogs enhälligt av FN:s säkerhetsråd sent i måndags.

USA:s ursprungliga förslag på sanktioner var betydligt hårdare. För att få med sig Ryssland och Kina, båda ständiga medlemsländer i Säkerhetsrådet, fick kompromisser göras för att nå det enhälliga beslutet.
 

Banar väg för krig

LÄS MER: Detta har hänt

Nordkoreas ambassadör sa enligt Reuters de nya sanktionerna är en provokation som bara trappar upp det redan spända läget och ytterst banar väg för krig.

– Regimen i Washington banar väg för politisk, ekonomisk och militär konfrontation, säger Han Tae Song, Nordkoreas ambassadör i Genève.
   

Nordkorea intensifierar strid på nytt slagfält

Samtidigt kommer uppgifter om att Nordkorea börjar rikta allt fler cyber-attacker mot Sydkorea.

Attackerna verkar nu riktas allt oftare mot ägare av den värdefulla krypto-valutan bitcoin. Nordkoreanska hackare ska nyligen ha stulit bitcoins från sydkoreanska företag, handelsplatser och privatpersoner, till ett värde av 120 miljoner svenska kronor.

Bitcoin är en typ av krypterad valuta som existerar online, som de senaste åren ökat ofantligt i värde. I skrivande stund, tisdag den 12 september var en bitcoin värd hela 35 400 svenska kronor.

Det är det amerikanska säkerhetsbolaget Fire Eye som släppt information om att nordkoreanska hackare nyligen gjort ovanligt många attacker mot, enligt franska nyhetsbyrån AFP.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.