Nya hemligstämplade dokument hittade hos USA:s president Joe Biden

I tisdags uppgavs det att flera sekretessbelagda handlingar hittats i Joe Bidens tidigare kontor. Han ska ha blivit ”förvånad” över att dokumenten fanns där.
Nu har ytterligare hemligstämplat material hittats efter en omfattande genomsökning av kontoret.

ANNONS
|

I veckan offentliggjordes det att en utredning pågår efter att hemligstämplade dokument hittats på ett kontor där USA:s president Joe Biden tidigare arbetat. Fyndet uppdagades av Bidens jurister när de städade ur hans kontor i november förra året. Dokumenten ska ha legat inne i ett låst skåp.

Juristerna lämnade då över handlingarna till det nationella riksarkivet som ansvarar för att hantera sådant material, vilket ledde till att det amerikanska justitiedepartementet inledde en utredning.

Nu rapporterar amerikanska medier att det inte bara var ett fynd av hemligstämplade dokument som gjordes, utan två, rapporterar ABC News.

”Topphemliga dokument” och underrättelsematerial bland fynden

Det första fyndet bestod av cirka tio dokument som var hemligstämplade, varav vissa av dem uppges innehålla amerikanskt underrättelsematerial och informationsdokument om Ukraina, Iran och Storbritannien, uppger CNN.

ANNONS

Några av de hemliga dokumenten ska ha varit säkerhetsklassade på den högsta nivån. De hittades i tre eller fyra lådor som också innehöll oklassificerade papper som kategoriseras som ”presidentdokument” som enligt lag måste överlämnas till det Nationalarkivet.

Biden uppgav till reportrar på tisdagen att han blivit ”förvånad” över att dokumenten hittats på hans tidigare kontor.

Det är i nuläget oklart hur många dokument som hittats i det nya fyndet och vad dokumenten handlar om. Det är också oklart exakt var det nya materialet återfanns.

Vita huset har avböjt att kommentera det nya fyndet.

Den preliminära utredningen, som även involverat FBI, har pågått i flera veckor och håller på att slutföras. Justitieministern Merrick Garland kommer nu att behöva besluta om huruvida en brottsutredning ska inledas och om en särskild advokat ska utses, uppger ABC News.

Det amerikanska justitiedepartementet granskar även ett stort dokumentfynd som gjordes vid en razzia i expresidenten Donald Trumps residens Mar-a-Lago i Florida i augusti. Där upptäcktes över hundra hemligstämplade dokument som beslagtogs av FBI.

LÄS MER:Biden förvånad efter dokumentfynd

LÄS MER:Hemliga dokument funna på Bidens förra kontor

LÄS MER:Stormningen i Brasilien är Trumps arv

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS