Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nästan hälften av Thailands munkar är överviktiga till följd av fetare och sötare mat och dryck. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nya hälsoregler för överviktiga munkar

Nästan hälften av Thailands munkar är överviktiga. För att komma till rätta med problemet har obligatoriska hälso- och levnadsregler införts på tempel runt om i landet.

Vid varje gryning ger de thailändska munkarna sig ut på en runda för att ta emot matgåvor från befolkningen. Allmosorna är ett sätt för buddhistiska thailändare att samla karmapoäng men utgör samtidigt en hälsorisk för mottagarna, som enligt tradition inte kan tacka nej till det som skänks.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Maten blir allt fetare och sötare som en konsekvens av en växande snabbmatskultur. Och de söta drycker som många munkar dricker för att hålla energin uppe efter dagens sista mål vid lunch har lett till att nästan hälften (45 procent) av dem är överviktiga. 6,5 procent lider också av diabetes.

Kosthållningen i kombination med den sparsamma fysiska aktiviteten har fått det buddhistiska rådet Sangha att tillsammans med akademiker och landets regering utarbeta obligatoriska hälso- och levnadsregler som har införts på tempel runt om i landet, rapporterar The Guardian.

Tidigare har även professorer vid universitetet Chulalongkorn tagit fram ett bälte som representerar ett hälsosamt midjemått och som ska hjälpa munkarna att hålla koll på sin viktuppgång. Dessutom har flera kockar som arbetar i templen tränats i att laga mer hälsosam mat, och nyttiga recept har delats ut till allmänheten.