Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

FN:s sändebud Staffan de Mistura.

Nya FN-samtal i gång – kan vara sista hoppet

Efter flera kapsejsade försök att mäkla fred i Syrien har nya FN-ledda samtal startat i Wien för att få ett slut på det sju år långa blodbadet. Samtidigt planerar Ryssland inför sina egna samtal.

På torsdagen inleddes de nya FN-ledda samtalen i Wien, med företrädare för den syriska regimen och oppositionen på plats.

- Mötet var bra, sade den syriska delegationens ledare Bashar al-Ja'afari kortfattat efter att ha samtalat med FN:s sändebud till Syrien, Staffan de Mistura.

En delegation bestående av oppositionen anlände strax därefter, men det fanns enligt Reuters inga tecken på att de bägge sidorna i konflikten träffats.

"Sista hoppet"

Över 340 000 människor har dödats i konflikten. Flera försök i Genève att ända inbördeskriget har strandat. Den runda av FN-ledda fredssamtal som hölls i december i Genève slutade med att regeringen motsatte sig oppositionens krav på president Bashar al-Assads avgång, och inga resultat uppnåddes. De nya samtalen har kallats för det "sista hoppet" att hitta en politisk lösning.

Vid sidan av samtalen i Wien planerar Ryssland att arrangera en ny omgång samtal i Sotji den 30 januari, som ses som ett försök av Kreml att runda FN. En framgång i Syrien vore en utrikespolitisk fjäder i hatten för Putin inför det stundande ryska presidentvalet om två månader.

- FN måste tillbaka in i händelsernas centrum. Det är inte tal om att Genève-processen får bli kidnappad, avledd eller förbisedd, säger en fransk diplomatisk källa enligt AFP.

Omkring 1 600 personer har bjudits in till samtalen i Sotji, meddelar det ryska utrikesdepartementet. Det är dock oklart om, eller vilka, av de syriska rebellgrupperna som tackar ja, skriver Reuters.

USA och Ryssland

USA, som i stort sett har varit osynligt i den syriska fredsprocessen sedan Donald Trumps tillträdde som president, signalerar nu att en förändring är på gång.

- En intressekonflikt mellan Moskva och Washington är oundviklig. Båda sidor kommer att försöka förminska den andres roll i försöken att få ett slut på krisen, säger analytikern Azhdar Kurtov vid Ryska institutet för strategiska studier.