Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Nya fall av zikavirus i Thailand

Thailändska myndigheter uppger att 33 nya fall av zikavirus har upptäckts i landet. Nu ökas kontrollerna av personer som tillhör högriskgrupper, till exempel gravida kvinnor. – Man ska alltid vara försiktig när man är ute och reser, framförallt om man är gravid. I slutändan är det alltid var och ens beslut ifall man ska åka, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Thailand blev i början av hösten det första landet i Sydostasien där det bekräftades att människor smittats med zikaviruset genom myggor. Fyra bebisar misstänktes då ha fått skador av viruset, som kan innebära att barnen föds med för litet huvud och hjärna, vilket leder till svåra funktionsskador. 

LÄS OCKSÅ: Misstänkt zika-skadade bebisar i Thailand

Nu rapporterar thailändska myndigheter att 33 nya fall av viruset har upptäckts i landet, enligt Reuters

Går inte att vaccinera eller behandla

Mer än 680 fall av zikaviruset har rapporterats i Thailand sedan januari. Men thailändska smittskyddsinstitutet uppger att virusspridningen är på kontrollerbara nivåer. Förra månaden kom nyheten om att viruset hade orsakat fosterskador hos en gravid kvinna som hade turistat i grannlandet Burma. Det går varken att vaccinera sig mot eller att behandla zika. Ungefär 80 procent av dem som smittas får inga symptom, vilket gör det svårt att veta om man smittats.

Inte samma situation som Brasilien

Enligt svenska Folkhälsomyndigheten är det mycket som talar för att zikavirus har funnits länge i Thailand. Innan 2016 var det ovanliga med rapporter om viruset och det ansågs inte särskilt allvarligt eftersom det oftast gav milda symtom.

– Bedömningen ser inte annorlunda ut i dag. Man är mer noga att kontrollera zikaviruset i dag och därför dyker det upp fler fall, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Situationen i Thailand är annorlunda än till exempel i Brasilien, där antalet fall av infektion med zikavirus har ökat kraftigt under en kortare tidsperiod. Någon anledning till oro för svenskar som har bokat semesterresor i Thailand under vintern är inte befogad, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Man ska alltid vara försiktig när man är ute och reser, framförallt om man är gravid. I slutändan är det alltid var och ens beslut ifall man ska åka.

         

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.